Zastanawiacie się dlaczego piszę, że jest to zupa mocy? – Moi Drodzy, letnie warzywa, które składają się na tę wspaniałą zupę są prawdziwą bombą zdrowia!
Kapusta (na niej bazuje ta zupa mocy!) to skarbnica witamin i mikroelementów! – przede wszystkim witaminy C (aż 30-36 mg w 100 g), ale też witaminy z grupy B, A, E, K, kwasu foliowego, rutyny, wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Kapusta zawiera związki o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym i wspierającym odporność.
Pomidory natomiast są pełne antyoksydantów i dobroczynnego likopenu, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, pełni istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, zawału serca oraz udaru, normalizuje ciśnienie i obniża stężenie „złego” cholesterolu we krwi.
Marchewka to przede wszystkim źródło karotenoidów (takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten, czyli prowitamina A), które usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych, a tym samym zmieszają ryzyko powstania raka. Dodatkowo, karotenoidy wspierają też wzrok i pomagają zapobiegać miażdżycy.
W końcu czosnek, o którym wszyscy już wiemy, że jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia odporność, działa też przeciwwirusowo, antyzakrzepowo, wspomaga trawienie…
Oliwa z oliwek jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6.
Ta zupa mocy nie sprawi Wam też trudu, bo przepis jest prosty! Pozostaje mi tylko napisać „na zdrowie” i poprosić o Wasze opinie. 😉
SKŁADNIKI:
na ok. 6-7 porcji
- 2l wywaru warzywnego
- 1 średniej wielkości młoda kapustka lub niewielka kapustka włoska
- 400 – 500g ziemniaków
- 2-3 młode marchewki
- 2-3 duże, dojrzałe pomidory malinowe
- 2-3 ząbki czosnku
- pokaźna garść koperku
- 80g koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiego lub ostrego chili (sami zdecydujcie o charakterze zupy!)
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sok z cytryny, do zakwaszenia
Przygotowanie:
1. Kapustkę obieramy z wierzchnich liści i pozostałą część szatkujemy drobno. Marchewki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie miąższ kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy drobno.
2. Wywar zagotowujemy w dużym garnku i solimy do smaku. Do gotującego się płynu wrzucamy ziemniaki oraz marchewkę. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą tłuczka do ziemniaków, rozdrabniamy marchewkę i ziemniaki. Nie blendujemy, nie chodzi nam o uzyskanie kremu, a o rozdrobnienie warzyw na drobne, ale nieregularne kawałki i uzyskanie zawiesistej konsystencji zupy na tym etapie.
3. Znów ustawiamy garnek na palniku i gdy zupa ponownie zawrze, dodajemy poszatkowaną kapustę, koperek, czosnek, pieprz, chili, kminek. Gotujemy wszystko razem do uzyskania ulubionej miękkości kapusty. Potrwa to zapewne kilkanaście minut.
4. Gdy kapustka będzie już miękka, dodajemy pokrojonego pomidora, koncentrat pomidorowy oraz oliwę, mieszamy wszystko i znów zagotowujemy. Po kilku minutach gotowania sprawdzamy ostateczny smak, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, warto też zakwasić na koniec zupę sokiem z cytryny.
Ta letnia zupa mocy będzie smakowała Wam zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i po ostudzeniu!
Newsletter
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Letnie obiady
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak