Gdy zaczyna się wrzesień, to niemal automatycznie startuje w moim domu sezon na ciepłe śniadania. Nawet w te ciepłe, wczesnojesienne dni poranki bywają przecież przyjemnie rześkie, nawet chłodne! Omlet wegański na słodko z ciepłymi, aromatycznymi owocami, jest jednym z takich śniadań, które zostaną z nami na kolejne miesiące. Polecam Wam ten prosty sposób na odżywczy i pyszny początek dnia!
SKŁADNIKI:
na 3 omlety
½ szklanki wypłukanej czerwonej soczewicy
½ szklanki wody
1 dojrzały banan
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego + odrobinka do posmarowania patelni
2 – 3 łyżki wody gazowanej
jogurt naturalny lub skyr + śliwki podgrzane na patelni (ale mogą to być także jabłka, gruszki, brzoskwinie…) + płatki migdałowe + cynamon
PRZYGOTOWANIE:
1. Pół szklanki soczewicy zalewamy połową szklanki wody i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do napęcznienia.
2. Po tym czasie dodajemy do soczewicy banana, mąkę gryczaną, roztopiony tłuszcz i wodę gazowaną. Blendujemy wszystko razem na gładką, jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut.
3. W tym czasie podgrzewamy owoce (na patelni lub w garnuszku), na łyżce wody lub odrobinie tłuszczu, do momentu aż będą ciepłe i delikatnie zmiękną.
4. Rozgrzewamy patelnię, delikatnie smarujemy ją tłuszczem i z powstałej masy soczewicowej smażymy 3 omlety, z każdej strony po kilka minut, do zarumienienia.
5. Podajemy omlety na ciepło ze skyrem lub jogurtem, ze śliwkami, płatkami migdałowymi, oprószone cynamonem.
Wege grill – grzanki z halloumi, brzoskwiniami BBQ, pomidorami i miętą.
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności