Omlet wegański na słodko – pełen białka, bezglutenowy, bez cukru.

5
(3)
Omlet wegański na słodko EasyVege

Gdy zaczyna się wrzesień, to niemal automatycznie startuje w moim domu sezon na ciepłe śniadania. Nawet w te ciepłe, wczesnojesienne dni poranki bywają przecież przyjemnie rześkie, nawet chłodne! Omlet wegański na słodko z ciepłymi, aromatycznymi owocami, jest jednym z takich śniadań, które zostaną z nami na kolejne miesiące. Polecam Wam ten prosty sposób na odżywczy i pyszny początek dnia!

SKŁADNIKI:

na 3 omlety

  • ½ szklanki wypłukanej czerwonej soczewicy
  • ½ szklanki wody
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego + odrobinka do posmarowania patelni
  • 2 – 3 łyżki wody gazowanej
  • jogurt naturalny lub skyr + śliwki podgrzane na patelni (ale mogą to być także jabłka, gruszki, brzoskwinie…) + płatki migdałowe + cynamon
Omlet wegański na słodko EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Pół szklanki soczewicy zalewamy połową szklanki wody i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do napęcznienia.

2. Po tym czasie dodajemy do soczewicy banana, mąkę gryczaną, roztopiony tłuszcz i wodę gazowaną. Blendujemy wszystko razem na gładką, jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut.

3. W tym czasie podgrzewamy owoce (na patelni lub w garnuszku), na łyżce wody lub odrobinie tłuszczu, do momentu aż będą ciepłe i delikatnie zmiękną.

4. Rozgrzewamy patelnię, delikatnie smarujemy ją tłuszczem i z powstałej masy soczewicowej smażymy 3 omlety, z każdej strony po kilka minut, do zarumienienia.

5. Podajemy omlety na ciepło ze skyrem lub jogurtem, ze śliwkami, płatkami migdałowymi, oprószone cynamonem.

Omlet wegański na słodko EasyVege tabela
Omlet wegański na słodko EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE WEGAŃSKIE ŚNIADANIA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie knedle ze śliwkami i z tofu.

Next Story

Wege grill – grzanki z halloumi, brzoskwiniami BBQ, pomidorami i miętą.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.