Prosty przepis na pyszny makaron – czego chcieć więcej w środku zabieganego tygodnia? Alce Nero przysłało mi miłą paczuszkę, a w niej kilka produktów, które bardzo lubię, między innymi makaron rigatoni i czerwone pesto. Tym samym zainspirowali mnie do przygotowania łatwego, a pysznego obiadu z kilku prostych składników najwyższej jakości!
Historia włoskiej firmy Alce Nero sięga lat 70. XX wieku, a głównym założeniem ich filozofii jest dostarczanie konsumentom zdrowej, wartościowej żywności 100% ekologicznej. Uwielbiam ich produkty za czysty, piękny skład, ale też za niepowtarzalny (naprawdę włoski!) smak. Mając do dyspozycji dosłownie kilka świetnych jakościowo produktów, każdy z nas jest w stanie wyczarować przepyszne, aromatyczne, zdrowe danie.
Na tym z grubsza stoi cała włoska filozofia gotowania – niewiele składników, mało pracy, najwyższa jakość, spektakularny efekt i wspólne biesiadowanie! Czy można lepiej? 😉
SKŁADNIKI:
na 3 porcje
- 250 g makaronu rigatoni
- 130 g czerwonego pesto
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 – 3 łyżki oliwy
- sól, do smaku
- czarny pieprz świeżo mielony, do smaku
- świeża bazylia, do smaku
- do podania: kulki mozzarelli i marynowane ziarna zielonego pieprzu (lub kapary)
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody do momentu aż będzie al dente.
2. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko pokrojoną drobno cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
3. Do patelni dodajemy pesto oraz passatę pomidorową, mieszamy i podgrzewamy do momentu aż sos zawrze. Dodajemy rozdrobnione liście bazylii, ewentualnie doprawiamy sos solą i pieprzem.
Gdyby okazało się, że sos jest zbyt gęsty, to warto dodać kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu – chodzi o to, by rigatoni podać w kremowym, lepkim sosie, który otuli makaron.
4. Do patelni z gorącym sosem wrzucamy gorący makaron i mieszamy dokładnie. Podajemy makaron z kulkami mozzarelli, z zielonym pieprzem (lub z kaparami) i z listkami bazylii.
WYPRÓBUJ TEŻ INNE MAKARONY:
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak