//

Sałatka z czarnym ryżem – wersja wegańska lub wegetariańska.

5
(6)
Sałatka z czarnym ryżem EasyVege

Uwielbiam przepisy na dania, które z powodzeniem sprawdzają się w roli różnych posiłków! Ta sałatka z czarnym ryżem może zagościć u Was jako drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek lub kolacja. Możecie przygotować ją z naturalnym tofu lub z jajkami, a więc będzie odpowiednią propozycją i dla wegan, i dla wegetarian.

Bazą jest czarny ryż, a więc źródło nie tylko korzystnych węglowodanów, ale też białka roślinnego, cynku, żelaza i wapnia. Do tego mamy warzywa bogate w witaminę C – paprykę i natkę pietruszki. Cenne tłuszcze dostarczamy z awokado i oliwy. Dodatek białka z tofu lub z jajek sprawi, że taka sałatka z pewnością nasyci Was na kilka godzin. Kropką nad i są soczyste pomidorki! 😉

Sałatka z czarnym ryżem - Składniki:

na ok. 6-7 porcji

ETAP I – RYŻ

  • 200g czarnego ryżu
  • 550ml wrzącej wody
  • duża szczypta soli
  • chlust oleju
  • 1 niewielka cebulka szalotka lub cukrowa (pokrojona bardzo drobno)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryki czerwonej (pokrojonej w bardzo drobną kostkę)
  • ½ papryki żółtej (pokrojonej w bardzo drobną kostkę)
  • garść natki pietruszki (posiekanej bardzo drobno)
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ostre chili, do smaku (u mnie ½ łyżeczki)

ETAP II – BIAŁKO

  • 2 kostki tofu naturalnego (rozdrobnione widelcem)
  • ½ – 1 łyżeczka soli czarnej kala namak
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżki oleju lnianego

W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ, ZAMIAST TOFU Z KURKUMĄ, SOLĄ I OLEJEM UŻYJCIE:

  • 3-4 jajka ugotowane na twardo (rozdrobnione widelcem)

ETAP III – DODATKI

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • awokado, pokrojone w kostkę i skropione cytryną

ETAP IV – SOS

  • 4 łyżeczki majonezu (wegańskiego lub tradycyjnego)
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30-40ml wody

Przygotowanie:

  1. Ryż płuczemy bardzo dokładnie, wielokrotnie, pod bieżącą ciepłą i zimną wodą. Następnie wrzucamy do wrzątku z solą i olejem. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ryż na małej mocy palnika do momentu aż wpije niemal całą wodę, będzie ugotowany, ale wciąż elastyczny i jędrny.
  2. Wtedy zdejmujemy garnuszek z ryżem z palnika, przykryty wciąż pokrywką garnek, okrywamy jeszcze dodatkowo złożonym ręcznikiem i odstawiamy na 15minut do tzw. wyprażenia ryżu. Dzięki temu ryż będzie idealnie sypki i puszysty.
  3. Gotowy ryż studzimy, by był lekko ciepły, ale już nie gorący.
  4. Cebulę, papryki, czosnek i natkę mieszamy z solą, chili, oliwą i sokiem z cytryny. Do tego dodajemy ciepły ryż i mieszamy dokładnie.
  5. Rozdrobnione tofu mieszamy z czarną solą, kurkumą i olejem LUB używamy zamiennie jajek w wersji wegetariańskiej.
  6. W misce układamy ryż z warzywami, na to tofu (LUB jajka w wersji wegetariańskiej), następnie kawałeczki awokado i ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Odstawiamy sałatkę do schłodzenia w lodówce przez minimum 1-2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu smaki połączą się i będą bardziej wyraziste.

  1. Składniki na sos mieszamy w słoiczku i także sos schładzamy w lodówce.
  2. Podajemy sałatkę na zimno lub w temperaturze pokojowej, skropioną sosem. Może być też świetnym daniem do lunchboxa.
Sałatka z czarnym ryżem EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne pomysły na lunch

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegański chleb tostowy – domowy, bez polepszaczy.

Następny przepis

Wegańskie bajaderki – bez cukru i bez glutenu.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.