Uwielbiam przepisy na dania, które z powodzeniem sprawdzają się w roli różnych posiłków! Ta sałatka z czarnym ryżem może zagościć u Was jako drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek lub kolacja. Możecie przygotować ją z naturalnym tofu lub z jajkami, a więc będzie odpowiednią propozycją i dla wegan, i dla wegetarian.
Bazą jest czarny ryż, a więc źródło nie tylko korzystnych węglowodanów, ale też białka roślinnego, cynku, żelaza i wapnia. Do tego mamy warzywa bogate w witaminę C – paprykę i natkę pietruszki. Cenne tłuszcze dostarczamy z awokado i oliwy. Dodatek białka z tofu lub z jajek sprawi, że taka sałatka z pewnością nasyci Was na kilka godzin. Kropką nad i są soczyste pomidorki! 😉
Sałatka z czarnym ryżem - Składniki:
na ok. 6-7 porcji
ETAP I – RYŻ
- 200g czarnego ryżu
- 550ml wrzącej wody
- duża szczypta soli
- chlust oleju
- 1 niewielka cebulka szalotka lub cukrowa (pokrojona bardzo drobno)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ papryki czerwonej (pokrojonej w bardzo drobną kostkę)
- ½ papryki żółtej (pokrojonej w bardzo drobną kostkę)
- garść natki pietruszki (posiekanej bardzo drobno)
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- ostre chili, do smaku (u mnie ½ łyżeczki)
ETAP II – BIAŁKO
- 2 kostki tofu naturalnego (rozdrobnione widelcem)
- ½ – 1 łyżeczka soli czarnej kala namak
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1-2 łyżki oleju lnianego
W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ, ZAMIAST TOFU Z KURKUMĄ, SOLĄ I OLEJEM UŻYJCIE:
- 3-4 jajka ugotowane na twardo (rozdrobnione widelcem)
ETAP III – DODATKI
- kilkanaście pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
- awokado, pokrojone w kostkę i skropione cytryną
ETAP IV – SOS
- 4 łyżeczki majonezu (wegańskiego lub tradycyjnego)
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30-40ml wody
Przygotowanie:
- Ryż płuczemy bardzo dokładnie, wielokrotnie, pod bieżącą ciepłą i zimną wodą. Następnie wrzucamy do wrzątku z solą i olejem. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ryż na małej mocy palnika do momentu aż wpije niemal całą wodę, będzie ugotowany, ale wciąż elastyczny i jędrny.
- Wtedy zdejmujemy garnuszek z ryżem z palnika, przykryty wciąż pokrywką garnek, okrywamy jeszcze dodatkowo złożonym ręcznikiem i odstawiamy na 15minut do tzw. wyprażenia ryżu. Dzięki temu ryż będzie idealnie sypki i puszysty.
- Gotowy ryż studzimy, by był lekko ciepły, ale już nie gorący.
- Cebulę, papryki, czosnek i natkę mieszamy z solą, chili, oliwą i sokiem z cytryny. Do tego dodajemy ciepły ryż i mieszamy dokładnie.
- Rozdrobnione tofu mieszamy z czarną solą, kurkumą i olejem LUB używamy zamiennie jajek w wersji wegetariańskiej.
- W misce układamy ryż z warzywami, na to tofu (LUB jajka w wersji wegetariańskiej), następnie kawałeczki awokado i ćwiartki pomidorków koktajlowych.
Odstawiamy sałatkę do schłodzenia w lodówce przez minimum 1-2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu smaki połączą się i będą bardziej wyraziste.
- Składniki na sos mieszamy w słoiczku i także sos schładzamy w lodówce.
- Podajemy sałatkę na zimno lub w temperaturze pokojowej, skropioną sosem. Może być też świetnym daniem do lunchboxa.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też inne pomysły na lunch
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak