/

Świąteczny piernik dojrzewający.

5
(3)
Świąteczny piernik dojrzewający EasyVege

Drodzy, na Wasze życzenie przekazuję Wam w tym roku przepis na mój tradycyjny świąteczny piernik dojrzewający!

To już ostatni moment, by zagnieść to wyjątkowe ciasto, odstawić do lodówki na kilka tygodni, a później wypiec na kilka dni przed Wigilią, przełożyć ulubioną konfiturą, polać czekoladą i rozpływać się nad tym dziełem sztuki przez całe Święta!

Z mojego przepisu upieczecie 3 pierniki wielkością przypominające tradycyjną keksówkę. Mimo że na to ciasto trzeba poczekać przez kilka tygodni, to tak naprawdę nie przysporzy Wam ono wiele pracy. Pierwszy etap wykonacie dziś i zajmie Wam to ok. 20 minut. Na kilka dni przed Świętami wypieczecie z dojrzałego ciasta 3 blaty i przełożycie je konfiturą (solo lub z bakaliami i orzechami), po czym znów odstawicie na 3 – 4  dni do lodówki. Na koniec, dzień przed Wigilią wykończycie pierniki polewą czekoladową, spróbujecie piernika, poczęstujecie bliskich i tym samym stanie się on nową, przepyszną tradycją świąteczną w Waszych domach! 😉

ETAP I - SKŁADNIKI na ciasto:

  • 650 g mąki pszennej typu 480 lub 500
  • 350 g mąki żytniej typu 700 lub 900
  • 500 g miodu
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 – 4 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka (tradycyjnego lub roślinnego)
  • 1 – 2 duże szczypty soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

ETAP I - PRZYGOTOWANIE:

1. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku. Mąki mieszamy w dużej misce z solą. Miód, masło i cukier podgrzewamy powoli w garnku aż do wrzenia, często mieszając.

2. Gdy zawartość garnuszka zawrze, wyłączamy palni i dodajemy do masy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie i studzimy na tyle, by masa nie była już gorąca, a jedynie ciepła!

3. Do miski z mąkami dodajemy mleko z sodą, ciepłą masę miodową oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze.

4. Przekładamy ciasto do szklanej czystej (wyparzonej!) miski, owijamy miskę folią spożywczą, a tę folię nakłuwamy w kilkunastu miejscach, by ciast miało dostęp powietrza.

5. Tak przygotowane ciasto na świąteczny piernik dojrzewający wkładamy do lodówki na 3 – 6 tygodni. Wypiekać piernik będziemy na kilka dni przed Świętami! 😉

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE ŚWIĄTECZNE SŁODKOŚCI:

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Co mnie wkurza w byciu wege?

Next Story

Wegańska Wigilia – szybki barszcz i łatwe uszka.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.