Drodzy, na Wasze życzenie przekazuję Wam w tym roku przepis na mój tradycyjny świąteczny piernik dojrzewający!
To już ostatni moment, by zagnieść to wyjątkowe ciasto, odstawić do lodówki na kilka tygodni, a później wypiec na kilka dni przed Wigilią, przełożyć ulubioną konfiturą, polać czekoladą i rozpływać się nad tym dziełem sztuki przez całe Święta!
Z mojego przepisu upieczecie 3 pierniki wielkością przypominające tradycyjną keksówkę. Mimo że na to ciasto trzeba poczekać przez kilka tygodni, to tak naprawdę nie przysporzy Wam ono wiele pracy. Pierwszy etap wykonacie dziś i zajmie Wam to ok. 20 minut. Na kilka dni przed Świętami wypieczecie z dojrzałego ciasta 3 blaty i przełożycie je konfiturą (solo lub z bakaliami i orzechami), po czym znów odstawicie na 3 – 4 dni do lodówki. Na koniec, dzień przed Wigilią wykończycie pierniki polewą czekoladową, spróbujecie piernika, poczęstujecie bliskich i tym samym stanie się on nową, przepyszną tradycją świąteczną w Waszych domach! 😉
ETAP I - SKŁADNIKI na ciasto:
- 650 g mąki pszennej typu 480 lub 500
- 350 g mąki żytniej typu 700 lub 900
- 500 g miodu
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 – 4 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml mleka (tradycyjnego lub roślinnego)
- 1 – 2 duże szczypty soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego anyżu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
ETAP I - PRZYGOTOWANIE:
1. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku. Mąki mieszamy w dużej misce z solą. Miód, masło i cukier podgrzewamy powoli w garnku aż do wrzenia, często mieszając.
2. Gdy zawartość garnuszka zawrze, wyłączamy palni i dodajemy do masy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie i studzimy na tyle, by masa nie była już gorąca, a jedynie ciepła!
3. Do miski z mąkami dodajemy mleko z sodą, ciepłą masę miodową oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze.
4. Przekładamy ciasto do szklanej czystej (wyparzonej!) miski, owijamy miskę folią spożywczą, a tę folię nakłuwamy w kilkunastu miejscach, by ciast miało dostęp powietrza.
5. Tak przygotowane ciasto na świąteczny piernik dojrzewający wkładamy do lodówki na 3 – 6 tygodni. Wypiekać piernik będziemy na kilka dni przed Świętami! 😉
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
INNE ŚWIĄTECZNE SŁODKOŚCI:
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak