Wegańska paella z kurczakiem i czerwoną fasolą.

5
(3)
Wegańska paella z kurczakiem i czerwoną fasolą EasyVege

Dziś polecam Wam danie, którego jeszcze nigdy samodzielnie nie ugotowałam! – taka heca… Ale byłam świadkiem przygotowywania i głównym smakoszem już tyle razy, że wolno mi się wypowiedzieć. Oto jedno z dań popisowych, które mój Mąż ma w zanadrzu – pyszna, kremowa, aromatyczna, sycąca, wegańska paella.

SKŁADNIKI:

na 4 porcje

  • 250 g ryżu arborio
  • 1 – 2 niewielkie papryki, najlepiej jedna żółta, a druga czerwona
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 250 g ugotowanej, czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie wegańskiego kurczaka (polecam Heura)
  • ½ puszki krojonych pomidorów LUB 1 dojrzały, pokrojony pomidor bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml delikatnego, białego wina (może być bezalkoholowe)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i ostre chili, do smaku
  • oliwa
  • do podania: natka pietruszki i sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1. Wywar podgrzewamy, powinien być gorący. Papryki kroimy na niewielkie kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy drobno. Kukurydzę oraz fasolę płuczemy bardzo dokładnie i wielokrotnie pod bieżącą, zimną i ciepłą wodą.

2. W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kawałki wegańskiego kurczaka oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 3 minuty na średniej mocy palnika, mieszając w trakcie, by nie przypalić czosnku.

3. Po tym czasie do patelni dodajemy kawałki papryki i znów podsmażamy przez ok. 3 minuty. Kolejno dodajemy też fasolę i kukurydzę i znów podsmażamy po 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

4. Do patelni wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż większość odparuje.

5. Następnie dodajemy ryż, pomidory, sól, chili, paprykę słodką, kurkumę, mieszamy i podsmażamy wszystko jeszcze przez 3 minuty.

6. Wlewamy do patelni większość (80%) wywaru warzywnego. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i powoli zagotowujemy całość dania.

7. Wegańska paella powinna gotować się powoli pod przykryciem przez ok. 12 minut, w tym czasie zapewne ryż wchłonie większość płynu.

Gdyby na patelni zrobiło się zbyt sucho, to dolejcie resztę wywaru lub dodajcie wody – pamiętajcie: dobra wegańska paella, to wilgotna paella!

8. Po tych kilkunastu minutach powolnego gotowania, zdejmijcie pokrywkę z patelni, wymieszajcie danie, ewentualnie dodajcie więcej soli lub chili jeśli jest taka potrzeba. Jeśli uznacie, że paella jest zbyt sucha, dolejcie nieco wywaru lub wody i znów wymieszajcie.

9. Paella jest gotowa do podawania na gorąco, polecam posypać ją natką pietruszki lub kolendry oraz skropić cytryną, do smaku.

Wegańska paella z kurczakiem i czerwoną fasolą EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE DANIA Z RYŻEM:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Greckie fakes, czyli gęsta zupa z soczewicą.

Następny przepis

Wegański paprykarz.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.