Ten przepis jest tak prosty, że aż nie ma się nad czym rozpisywać! Jednocześnie jest też tak przydatny i zaskakująco pyszny, że na stałe zagości w Waszym menu… Wegański dip serowy dobry na wszystko!
Na wieczór z filmem i nachosami, na kanapkę do szkoły, na domówkę z przekąskami i na pocieszenie w długie, jesienne wieczory także wystąpi z gracją w roli domowego comfortfood. Zapiszcie przepis, zajrzyjcie do lodówki i ukręćcie sobie ten wegański dip serowy jeszcze dziś!
SKŁADNIKI:
na 3 porcje
200g batatów
300g ziemniaków
100ml oleju o neutralnym smaku i zapachu
5-6 łyżek płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki wędzonej
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrego chili
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i bataty myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Doradzam gotować ziemniaki i bataty w oddzielnych garnuszkach, ponieważ będzie potrzebny inny czas gotowania dla ziemniaków i inny dla batatów.
Gdy warzywa będą ugotowane i ciągle jeszcze gorące (to ważne!) przekładamy je do malaksera/blendera, dodajemy olej, płatki drożdżowe, sól i przyprawy. Blendujemy długo i cierpliwie do uzyskania kremowej, jednolitej, lepkiej i CIĄGNĄCEJ SIĘ JAK SER konsystencji!
Podajemy wegański dip serowy z nachosami, chrupkami, grzankami itp. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, ale będzie też pyszny na zimno. Możecie przechowywać dip w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez kilka dni.
Wegańskie podpłomyki z hummusem buraczkowym i chrupiącymi, zielonymi liśćmi.
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności