/

Wegański dip serowy

5
(1)
Wegański dip serowy EasyVege

Ten przepis jest tak prosty, że aż nie ma się nad czym rozpisywać! Jednocześnie jest też tak przydatny i zaskakująco pyszny, że na stałe zagości w Waszym menu… Wegański dip serowy dobry na wszystko!

Na wieczór z filmem i nachosami, na kanapkę do szkoły, na domówkę z przekąskami i na pocieszenie w długie, jesienne wieczory także wystąpi z gracją w roli domowego comfortfood. Zapiszcie przepis, zajrzyjcie do lodówki i ukręćcie sobie ten wegański dip serowy jeszcze dziś!

SKŁADNIKI:

na 3 porcje

  • 200g batatów
  • 300g ziemniaków
  • 100ml oleju o neutralnym smaku i zapachu
  • 5-6 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrego chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i bataty myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Doradzam gotować ziemniaki i bataty w oddzielnych garnuszkach, ponieważ będzie potrzebny inny czas gotowania dla ziemniaków i inny dla batatów.  
  2. Gdy warzywa będą ugotowane i ciągle jeszcze gorące (to ważne!) przekładamy je do malaksera/blendera, dodajemy olej, płatki drożdżowe, sól i przyprawy. Blendujemy długo i cierpliwie do uzyskania kremowej, jednolitej, lepkiej i CIĄGNĄCEJ SIĘ JAK SER konsystencji!
  3. Podajemy wegański dip serowy z nachosami, chrupkami, grzankami itp. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, ale będzie też pyszny na zimno. Możecie przechowywać dip w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez kilka dni.
Wegański dip serowy tabela odżywcza EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

spróbuj też:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Letni tort owocowy mojej mamy Eli.

Następny przepis

Wegańskie podpłomyki z hummusem buraczkowym i chrupiącymi, zielonymi liśćmi.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.