/

Wegański sernik z pomarańczami na Święta.

5
(8)
Wegański sernik świąteczny z pomarańczami EasyVege.pl

Uwielbiam momenty, gdy na pytanie „Skąd ten przepis? Jak to wymyśliłaś?” mogę zgodnie z prawdą odpowiedzieć „Przyśniło mi się!” 😊 – dokładnie tak było z tą recepturą na wegański sernik pomarańczowy. Gdy się rano obudziłam, wiedziałam że muszę wypróbować swój senny rarytas. I okazało się, że to dokładnie taki sernik, o jakim rozmyślałam planując świąteczne słodkości.

Po pierwsze, łatwo można stworzyć go w wersji bez glutenu (wystarczy użyć herbatników bezglutenowych), co jest dla mnie ważne ze względu na moich Kochanych Gości.

Po drugie, kremowość i przyjemność jedzenia sernika zaklęta została w przepis, który nie zawiera laktozy (to także ucieszy Gości!) i jest wegański.

Po trzecie, cukier łatwo w tym przepisie zastąpić innym słodzikiem, jeśli ktoś cukru unika.

Po czwarte, ten wegański sernik (tak, jak sernik tradycyjny) zapewnia porcję białka.

Po piąte, jest to ciasto o wykwintnym, szlachetnym smaku i eleganckiej, odświętnej formie. Delikatna słodkość kremowego wnętrza jest wspaniale podkreślona soczystą (i słodką, i kwaśną) polewą pomarańczową oraz chrupiącym, korzennym spodem.

Jeśli Wy też już macie wobec tego sernika ciepłe uczucia, to bardzo Wam go polecam na świąteczny stół.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 200 g wegańskich herbatników
  • 100 g roztopionego masła roślinnego o dobrym składzie
  • korzenne przyprawy, według uznania (moje herbatniki były korzenne, ale dodałam jeszcze więcej cynamonu, kardamonu i goździków)

KREMOWE WNĘTRZE:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml tłustego mleka kokosowego (moje miało 18%)
  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 7 – 10 łyżeczek cukru/ksylitolu/erytrytolu (ALE dosładzajcie ostrożnie, by nie przesadzić – masa powinna być subtelnie słodka)
  • wanilia, tzn. ziarna z 2 – 3 cm laski waniliowej lub pół łyżeczki mielonej wanilii w proszku
  • 1 – 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

SOCZYSTA POLEWA:

  • 400 – 500 ml soku z pomarańczy (bardzo Was zachęcam do wyciśnięcia soku ze świeżych pomarańczy, które z pewnością macie już w domu, ale ostatecznie może też być sok z kartonu)
  • 2 – 3 łyżeczki agaru (UWAGA: w doborze ilości kierujcie się informacją na opakowaniu agaru, ALE DODAJCIE MINIMUM 2 RAZY TYLE, ile jest w instrukcji, ponieważ w kwasie owocowym agar działa słabiej)
  • cukier i korzenne przyprawy, do smaku
  • fileciki wykrojone z pomarańczy
Wegański sernik świąteczny z pomarańczami EasyVege.pl

PRZYGOTOWANIE:

1. NAJPIERW SPÓD: Herbatniki kruszymy w malakserze na drobny piasek, wlewamy do nich ciepłe masło i ewentualnie dodajemy przyprawy. Mieszamy składniki aż uzyskamy konsystencję mokrego, lepiącego się piasku.

2. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki można delikatnie natłuścić. Wsypujemy pokruszone herbatniki z masłem i wylepiamy dno bardzo porządnie przyciskając dłonią lub łyżką okruchy, by stworzyć zwarty, jednolity spód. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

3. W tym czasie przygotowujemy KREMOWE WNĘTRZE: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod gorącą i zimną wodą. Wrzucamy kaszę do garnuszka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy wanilię i cukier. Gotujemy kaszę tak długo, aż będzie zupełnie miękka i rozpadająca się. Chodzi o to, by kaszę bardzo porządnie rozgotować. Warto mieszać kaszę od czasu, do czasu.

4. Gdy kasza będzie już rozgotowana, wyłączamy palnik, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i blendujemy długo oraz cierpliwie, aż do uzyskania jak najbardziej gładkiej, jednolitej konsystencji.

UWAGA: Ważne, by blendować kaszę, gdy jest jeszcze gorąca – wtedy najłatwiej uzyskamy kremową konsystencję.

5. Zblendowaną kaszę pozostawiamy w zamkniętym garnuszku, można nawet owinąć go ręcznikiem, by stygła wolniej. W tym czasie blendujemy tofu na zupełnie gładki krem, przypominający strukturą twarożek kanapkowy. Jeśli jest taka potrzeba, można dodać kilka łyżek mleka kokosowego, by blendowało się łatwiej.

6. Zblendowane tofu łączymy ze zblendowaną kaszą i znów blendujemy do połączenia się składników i uzyskania kremowej masy. Znów ukrywamy masę pod pokrywką i owijamy garnuszek ręcznikiem, by nie stygł zbyt szybko.

7. W piekarniku rozgrzanym do 180C (góra-dół) pieczemy schłodzony spód sernika przez ok. 10 – 13 minut. Następnie nieco chłodzimy spód, by stał się zwarty.

8. Na lekko jeszcze ciepły spód wylewamy ciepłą masę z kaszy jaglanej i tofu. Wyrównujemy i odstawiamy całość do lodówki na kilkadziesiąt minut.

9. Teraz przygotowujemy SOCZYSTĄ POLEWĘ: Chłodny sok pomarańczowy wlewamy do garnuszka, dodajemy agar, ew. cukier i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia się agaru. Odstawiamy na 10 minut, mieszając w tym czasie kilkukrotnie. Dzięki temu, agar dobrze rozpuści się w soku i nie zamieni się w nieprzyjemne farfocle podczas podgrzewania.

10. Podgrzewamy sok z agarem aż do zagotowania, mieszamy od czasu, do czasu i gotujemy przez ok. 2 – 3 minuty. Następnie studzimy tak, by sok był delikatnie ciepły.

11. Na wierzch wstępnie schłodzonego sernika (który powinien już nieco stężeć) wykładamy fileciki wycięte z pomarańczy, a następnie wylewamy sok z agarem.

12. Wkładamy całość do lodówki i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Schłodzony wegański sernik trzeba odkroić delikatnie do boczków tortownicy za pomocą cienkiego, ostrego noża. Następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i mamy gotowe, piękne ciasto. Ja swoje udekorowałam jeszcze plasterkami pomarańczy.

Wegański sernik świąteczny z pomarańczami EasyVege.pl

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 8

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańska ryba po grecku na Święta.

Następny przepis

Strucla z kapustą i grzybami, czyli wegańskie Święta nie tylko dla wegan.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.