Przez większą część roku wegański sos pomidorowy do makaronu przygotowuję z pomidorów w puszce, ALE teraz właśnie zaczyna się ten wspaniały czas, gdy warto skorzystać ze świeżych pomidorów w niemal każdym pomidorowym przepisie!
Przez kolejne tygodnie pomidory będą coraz pyszniejsze! – będzie ich dużo, a słodkie, pachnące i wygrzane prawdziwym, letnim słońcem będą dla nas cudną pokusą w sierpniu i we wrześniu. Ulegajmy tej pokusie z rozkoszą!
Dostępnych w Polsce gatunków pomidorów jest obecnie tak wiele, że z pewnością nie znam wszystkich! Polecę Wam jednak, by do gotowania sosów i zup na pomidorach, używać tych mięsistych odmian (np. malinowych, bawole serce itp.) – w ten sposób unikniecie konieczności zagęszczania potrawy, smak będzie skoncentrowany, a konsystencja kremowa.
Mówiąc szczerze, ja uwielbiam to danie w wersji makaron + wegański sos pomidorowy + rukola, ALE by uzyskać lepiej zbilansowany posiłek, który da uczucie sytości na dłużej, warto dodać białkowe pulpety. Możecie oczywiście przygotować te, które ja polecam, ale możecie też skorzystać z dostępnych w sklepach gotowych produktów. Bardzo namawiam Was jednak do przeczytania składu takiego produktu przed włożeniem go do koszyka – potrzebujecie w nim przede wszystkim białka! Szukajcie więc takich, które na czołowych miejscach w składzie będą miały np. białka grochu, produkty sojowe, boczniaki itp., a nie tłuszcz lub węglowodany.
SKŁADNIKI:
na 4 porcje
SOS POMIDOROWY:
- 600g dojrzałych, mięsistych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 3-4 łyżki oliwy
- 100ml wody lub wywaru warzywnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano LUB kilka gałązek posiekanego drobno, świeżego oregano
- chili, do smaku
- 2-3 łyżki tłustej śmietanki wegańskiej
PULPETY:
- 100g brązowej soczewicy
- 300g kalafiora
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki chili
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2-3 łyżki oliwy
DODATKOWO:
- 250g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- świeża rukola
Przygotowanie:
1. SOS: Pomidory nacinamy na krzyż i parzymy wrzątkiem, by usunąć z nich skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w małą kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. W głębokiej patelni (lub w garnku z grubym dnem) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, a gdy będzie zeszklona, dodajemy do patelni startą marchewkę, mieszamy i znów podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i znów smażymy przez chwilę, uważając, by nie przypalić czosnku.
3. Wlewamy do patelni wodę, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy się warzywom dusić do momentu aż marchewka będzie miękka – potrwa to kilka/kilkanaście minut. Wtedy dodajemy pomidory oraz przyprawy, mieszamy całość od czasu do czasu i pozwalamy się pomidorom gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, bez przykrycia.
W pierwszej fazie gotowania pojawi się w patelni dużo wody z pomidorów. Sos będzie się wydawał zbyty rzadki. Nie ma jednak powodów do zmartwień, bo już w drugiej fazie gotowania woda zacznie odparowywać i po ok. 20 minutach konsystencja sosu będzie odpowiednia.
4. Pod koniec gotowania sosu, dodajemy śmietanę, sprawdzamy ostateczny smak sosu i ewentualnie jeszcze go doprawiamy. Taki sos jest gotowy do podania.
5. Ugotowany, gorący makaron wrzucamy do patelni z gorącym sosem – mieszamy. Polecam podać makaron na chrupiącej rukoli z ciepłymi pulpetami.
Jeśli zdecydujesz się przygotować pulpety samodzielnie, to…
6. PULPETY: Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 1-2 godziny. W trakcie moczenia dobrze jest zmienić wodę. Po tym czasie odlewamy wodę z moczenia i gotujemy soczewicę w świeżej wodzie do miękkości. Ugotowaną i lekko ostudzoną soczewicę blendujemy na gładką masę.
7. Kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce mieszamy soczewicę z kalafiorem, dodajemy przyprawy, oliwę, siemię lniane i wodę. Dłonią wyrabiamy masę na pulpety do momentu aż uzyskamy konsystencję, która pozwoli na formowanie niewielkich kulek.
8. Piekarnik rozgrzewamy do 180C (w funkcji góra-dół), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie natłuszczamy olejem i formujemy z masy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu pozwalamy pulpetom nieco ostygnąć i stężeć.
Newsletter
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Letnie obiady
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak