Czy to urocze, weekendowe śniadanie do łóżka? A może zdrowy deser do popołudniowej kawy? – jakkolwiek planujecie wykorzystać to pyszne wegańskie blondie bez cukru i bez glutenu, spróbujcie go koniecznie! Powstaje z 3 bazowych składników + słodzidło + ew. chrupiące dodatki. To prosty przepis na zdrową słodkość!
Oto kolejny przepis, który powstał w ostatnim czasie na skutek mojego burzliwego i bolesnego rozstania z rozmaitymi słodyczami (magazynowanymi stale w moim kredensie), wypiekami cukierniczymi z okolicznych cukierni i nieodżałowanymi czekoladkami do kawy powszechnie dostępnymi we wszystkich sklepach spożywczych. Biorąc pod uwagę trwałość i wierność moich gorących uczuć wobec cukru, mogę uznać, że świetne wyniki sprzedażowe firm produkujących słodkości są w bardzo dużej mierze moją zasługą. Byłam wieloletnim, lojalnym klientem i kupowałam hurtowe ilości ich produktów. Byłam też najlepszą reklamą słodyczy, bo (kto mnie zna, ten wie), że dzień bez „słodyczki do kawki” był dla mnie dniem straconym. A i kawkę piłam raczej częściej niż raz dziennie. Więc reklamowałam wytrwale!
Cóż…
Jak to było? – „nowy rok, nowa ja”? 😉
A tak zupełnie poważnie, przed kilkoma miesiącami zdecydowałam, że jednak czas się nieco opamiętać i zapanować nad tym niezdrowym nawykiem.
Słodkiego smaku nie chcę jednak porzucać, bo bardzo go lubię i potrzebuję. Chcę natomiast zmienić źródło tej słodyczy na bardziej naturalne, mniej skoncentrowane i mniej intensywne.
Stąd coraz częściej znajdujecie na EasyVege.pl przepisy na zdrowe słodkości bez cukru. Publikuję dla Was moje udane próby stworzenia domowych, zdrowych słodkości z nadzieją, że i Was ucieszą, ukoją oraz zdrowo osłodzą Wam życie.
Dziś polecam subtelnie słodkie wegańskie blondie bez cukru i bez glutenu – pomysł na weekendowe śniadanie do łóżka lub zdrowy deser do kawy.
Składniki:
- 200g nerkowców
- 140g suchej kaszy jaglanej
- 600ml tłustego mleka kokosowego
- 4-5 łyżeczek ksylitolu/erytrytolu
- 3-4 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
- opcjonalnie: wanilia, ilość według upodobań
- do posypania: wiórki kokosowe i płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Nerkowce umieszczamy w dużym kubku (lub innym wysokim, pionowym naczyniu) i zalewamy wrzątkiem do takiego poziomu, by woda zakryła orzechy. Moczymy nerkowce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie blendujemy nerkowce (wraz z wodą, w której się moczyły) na gładką masę.
- Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie i wielokrotnie pod bieżącą wodą, na koniec przelewamy kaszę wrzątkiem. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ksylitol lub erytrytol i ewentualnie także wanilię, mieszamy i wrzucamy wypłukaną kaszę. Gotujemy kaszę w mleku na niewielkiej mocy palnika do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie zupełnie miękka. Ugotowaną kaszę blendujemy cierpliwie aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
- Zblendowaną kaszę mieszamy ze zblendowanymi nerkowcami i dodajemy syrop klonowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelewamy ciasto na wegańskie blondie do (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) blaszki/foremki/tortownicy, posypujemy migdałami oraz wiórkami kokosowymi i wkładamy do zimnego piekarnika.
- Piekarnik ustawiamy na 180C (funkcja góra-dół) i pieczemy wegańskie blondie przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w otwartym piekarniku. Podajemy lekko ciepłe, gdy już stężeje na tyle, by udało się je pokroić w zgrabne porcje.
Uważam, że to wegańskie blondie jest najpyszniejsze, gdy jest przyjemnie, lekko ciepłe. Upieczone ciasto możecie podzielić na porcje i przechowywać w lodówce, a przed podaniem krótko podgrzewać w piekarniku taką porcję, na jaką macie akurat ochotę.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też inne zdrowe słodkości
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak