Oto pachnące, świeże pieczywo bez wychodzenia z domu! – wegańskie podpłomyki z hummusem i warzywami polecają się na śniadania, przekąski i kolacje!
Nie tylko w bacówce na końcu świata może Was spotkać sytuacja, gdy w domu brak pieczywa, do sklepu daleko, jest święto lub niedziela niehandlowa, nie ma nikogo do przypilnowania przeziębionego dziecka i tym podobne atrakcje piętrzą się o poranku! W takich sytuacjach proste wegańskie podpłomyki ucieszą wszystkich domowników! – a jeśli jeszcze dorzucicie do niech buraczkowy hummus, to będzie z tego cudny, zdrowy, kompletny posiłek!
SKŁADNIKI:
CIASTO NA PODPŁOMYKI:
na ok. 10 sztuk
350g mąki pszennej
150g mąki żytniej
250ml wody
70ml oliwy
7g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki ziarenek czarnuszki
HUMMUS BURACZKOWY:
250g ugotowanej ciecierzycy (np. ze słoika lub z puszki)
150g ugotowanych buraczków
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki zakwasu buraczanego
1 solidna łyżka tahiny
2-3 łyżki oliwy
½ łyżeczki kminku mielonego
sól i pieprz czarny, do smaku
nieco soku z cytryny, do smaku
DODATKOWO:
świeże liście rukoli, roszponki, natki pietruszki itp.
chrupiące rzodkiewki, ogórki, papryka itp.
nieco ziarenek czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO NA PODPŁOMYKI: W dużej misce mieszamy mąki, czarnuszkę i sól. W garnuszku podgrzewamy wodę z oliwą, cukrem i jedną łyżeczką mąki. Do delikatnie ciepłego płynu wsypujemy suche drożdże, mieszamy. Przykrywamy garnuszek z zaczynem drożdżowym ściereczką i odstawiamy na kilka-kilkanaście minut. Zaczyn powinien się spienić. Wtedy wlewamy go do miski z mąkami i wyrabiamy dłonią elastyczne, miękkie ciasto. Warto wyrabiać ciasto ok. 10 minut.
Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na ok. 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy do formy placka wielkości zbliżonej do małego talerzyka.
Tak uformowane placki wypiekamy na nagrzanej, suchej patelni aż będą zrumienione z obydwu stron. Zwykle wystarczają 2-3 minuty pieczenia z każdej strony. Każdy wypieczony podpłomyk smarujemy cieniutko oliwą, a następnie przykrywamy ściereczką. Możecie układać jeden podpłomyk na drugim, dzięki temu dłużej pozostaną ciepłe.
HUMMUS BURACZKOWY: Wszystkie składniki na hummus blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Podajemy wegańskie podpłomyki najlepiej jeszcze ciepłe, posmarowane buraczkowym hummusem, posypane ziarnami czarnuszki, z zielonymi liśćmi oraz świeżymi warzywami.
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności