Dziś mam dla Was coś wegańskiego, prostego, pysznego, domowego i tradycyjnego.... Wegańskie sznycle! - dobry pomysł na obiad, który ucieszy wielbicieli klasyki.
Oto przepis na wegańskie sznycle, które wyglądają jak ich mięsni przodkowie, ale nie smakują jak mięso. Powstały z soczewicy i z warzyw. Są świetnym źródłem białka i sycącym obiadem! Ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy ani wiele wprawy. Można przyrządzić od razu podwójną porcję i przechowywać gotowe w zamrażalniku, a po rozmrożeniu odpiec sznycle raz jeszcze lub odsmażyć.
To przepis bardzo uniwersalny, ponieważ:
– wegańskie sznycle będą podstawą doskonałego domowego obiadu, który zadowoli wegan, wegetarian, a nawet mięsożerców (!),
– możemy z powodzeniem użyć ich przygotowując domowe burgery w bułce, z dodatkiem warzyw i sosów,
– zamknięte w lunchbox wraz z kaszą i warzywami będą świetnym obiadem do pracy,
– dobrze smakują na ciepło i na zimno.
Polecam Wam ten prosty pomysł na zdrowy wegański obiad!
SKŁADNIKI:
na ok. 10 – 12 sznycli
- 200 g suchej soczewicy brązowej lub zielonej
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 – 3 duże ząbki czosnku
- 4 – 5 średnich pieczarek brązowych
- 4 – 5 łyżek oliwy do smażenia + odrobina do posmarowania sznycli podczas pieczenia
- 3 – 4 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz czarny i pieprz ziołowy, do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- do podania np. tłuczone ziemniaczki i zasmażane buraczki lub inna ulubiona sałatka
PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Następnie moczymy przez 1-2 godziny, odlewamy wodę po moczeniu soczewicy i jeszcze raz płuczemy ziarna. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy soczewicę.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki siekamy w drobną kosteczkę.
3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, gdy będzie już zeszklona, dodajemy do niej marchewkę, a po kilku minutach smażenia także pieczarki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem, mieszając od czasu, do czasu.
4. Gdy warzywa na patelni zaczną mięknąć, dodajemy sos sojowy, tymianek, ziele angielskie pieprz czarny oraz pieprz ziołowy, mieszamy wszystko dokładnie i smażymy jeszcze kilka-kilkanaście minut, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
5. W dużej misce umieszczamy ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa, mieszamy wszystko łyżką, a następnie blendujemy ALE niezbyt dokładnie.
W tym przepisie nie chcemy uzyskać gładkiej masy. Fragmenty warzyw i soczewicy, które pozostaną nierozdrobnione, dodadzą ciekawej struktury sznyclom.
6. Po zblendowaniu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą, znów mieszamy masę, która powinna być lepka i wilgotna, ale na tyle gęsta, by pozwolić na ulepienie w dłoniach kotletów. Gdyby okazało się, że masa jest za rzadka, to dodajemy więcej bułki tartej i mąki ziemniaczanej. Im mniej dodamy mąki i bułki tartej, tym bardziej miękkie i delikatne będą sznycle.
7. Gdy mamy już gotową masę, to przygotowujemy piekarnik i blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
8. Dłonie natłuszczamy olejem, oddzielamy porcje masy, formujemy w dłoniach kotleciki, układamy je na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Z podanych proporcji mnie wychodzi zwykle ok. 12 sznycli.
9. Sznycle pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-30 minut z jednej strony. Po tym czasie smarujemy wierzch sznycli olejem, przewracamy je i smarujemy olejem także drugą stronę (tę, która przed chwilą była spodem, a teraz stała się wierzchem😉).
10. Dopiekamy sznycle jeszcze przez ok. 10-15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy. Bardzo gorące sznycle są półpłynne w środku.
11. Podajemy z ulubionymi dodatkami obiadowymi, np. z tłuczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.
WASZE OPINIE:
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
WYPRÓBUJ TEŻ INNE WEGAŃSKIE OBIADY:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 11
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak
Wypróbowane dzisiaj, podwójna porcja! Smakują wszystkim domownikom 🙂
Wspaniale, bardzo się cieszę! 🙂
Najważniejsze,że pieczone a nie smażone.Napewno wypróbuję
Pieczone i wychodzą pysznie 😉
Czy mozna mrozić te kotlety ? Jak zachowują się po rozmrożeniu ?
Tak, można mrozić (upieczone kotlety lub sam farsz przed pieczeniem) i jest super 😉