/

Wegańskie wrapy gryczano-ryżowe z chrupiącym tofu w złotej panierce.

5
(3)
Domowe wegańskie wrapy EasyVege.pl

Niby przekąska, niby śniadanie, ale w gruncie rzeczy może być to też lunch i kolacja - wegańskie wrapy z hummusem, warzywami i tofu w złocistej panierce!

Nie wiem jak miałabym oznaczyć poziom trudności tego dania, bo myślę, że te wegańskie wrapy z łatwością przygotuje nawet dziecko, które umie już smażyć naleśniki. Każdy sobie poradzi! Poza tym, że takie wrapy są zdrową, szybką, sycącą i apetyczną opcją, to też świetnie sprawdzają się jako pomysł na tzw. “sprzątanie lodówki”… 😉

Wypróbujcie ten prosty przepis w swojej kuchni! 😉

Składniki:

PLACKI:

na 5-6 wrapów

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ szklanki ryżu białego
  • 2 ½ szklanki wody
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli

DODATKI:

  • hummus pomidorowy (np. z TEGO przepisu)
  • kilka liści sałaty
  • świeży ogórek
  • czerwona cebula
  • słodka papryka
  • kiełki 
  • majonez
  • kostka tofu o naturalnym smaku
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek oleju do smażenia tofu
  • opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych jako serowy dodatek do panierowania tofu oraz biały sezam do posypania wszystkiego przy składaniu wrapa.

Przygotowanie:

  1. Kaszę i ryż dokładnie płuczemy, następnie mieszamy razem i zalewamy 1 szklanką bardzo ciepłej wody (tak, by woda swobodnie przykryła ziarenka) i pozostawiamy namoczone na noc (lub na ok. 8h).
  2. Po tym czasie odlewamy wodę, w której moczyły się kasza i ryż. Dolewamy 1 ½ szklanki świeżej wody, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, siemię lniane, sól i olej.  Blendujemy wszystko razem cierpliwie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dużą patelnię (najlepiej taką do smażenia naleśników, koniecznie z nieprzywierającą powłoką) rozgrzewamy, rozlewamy ciasto i smażymy placki bez użycia tłuszczu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Usmażone placki pozostawiamy na kilka-kilkanaście minut przykryte bawełnianą ściereczką, by chrupiące ranty zmiękły i stały się bardziej elastyczne. Będzie to miało znaczenie przy zawijaniu wrapów.
  5. Tofu kroimy w długie słupki. Wkładamy do zamykanego pojemnika lub do torebki strunowej. Dodajemy do tofu mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą i ewentualnie płatki drożdżowe. Potrząsamy zamkniętym pojemnikiem tak, by mąki opanierowały kawałki tofu. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy kawałki tofu z każdej strony na złoto. 
  6. Liście sałaty dzielimy na drobniejsze fragmenty, paprykę i ogórki kroimy na cienkie paseczki, cebulę siekamy w cienkie pióra i solimy by zmiękła. 
  7. Liście sałaty dzielimy na drobniejsze fragmenty, paprykę i ogórki kroimy na cienkie paseczki, cebulę siekamy w cienkie pióra i solimy by zmiękła. 
  8. Każdy placek smarujemy hummusem, układamy warzywa, tofu, kiełki, dodajemy majonez według uznania i zawijamy wrapa sztywno.

Te wegańskie wrapy możemy przygotować bezpośrednio przed zjedzeniem lub zawinąć kilka sztuk i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku. W każdej wersji będą smaczne!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE przekąski

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegański koktajl jagodowy z komosą ryżową.

Następny przepis

Wegańska focaccia z tofu i z ziołami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.