Niby przekąska, niby śniadanie, ale w gruncie rzeczy może być to też lunch i kolacja - wegańskie wrapy z hummusem, warzywami i tofu w złocistej panierce!
Nie wiem jak miałabym oznaczyć poziom trudności tego dania, bo myślę, że te wegańskie wrapy z łatwością przygotuje nawet dziecko, które umie już smażyć naleśniki. Każdy sobie poradzi! Poza tym, że takie wrapy są zdrową, szybką, sycącą i apetyczną opcją, to też świetnie sprawdzają się jako pomysł na tzw. “sprzątanie lodówki”… 😉
Wypróbujcie ten prosty przepis w swojej kuchni! 😉
Składniki:
PLACKI:
na 5-6 wrapów
- ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- ½ szklanki ryżu białego
- 2 ½ szklanki wody
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
DODATKI:
- hummus pomidorowy (np. z TEGO przepisu)
- kilka liści sałaty
- świeży ogórek
- czerwona cebula
- słodka papryka
- kiełki
- majonez
- kostka tofu o naturalnym smaku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek oleju do smażenia tofu
- opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych jako serowy dodatek do panierowania tofu oraz biały sezam do posypania wszystkiego przy składaniu wrapa.
Przygotowanie:
- Kaszę i ryż dokładnie płuczemy, następnie mieszamy razem i zalewamy 1 szklanką bardzo ciepłej wody (tak, by woda swobodnie przykryła ziarenka) i pozostawiamy namoczone na noc (lub na ok. 8h).
- Po tym czasie odlewamy wodę, w której moczyły się kasza i ryż. Dolewamy 1 ½ szklanki świeżej wody, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, siemię lniane, sól i olej. Blendujemy wszystko razem cierpliwie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dużą patelnię (najlepiej taką do smażenia naleśników, koniecznie z nieprzywierającą powłoką) rozgrzewamy, rozlewamy ciasto i smażymy placki bez użycia tłuszczu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
- Usmażone placki pozostawiamy na kilka-kilkanaście minut przykryte bawełnianą ściereczką, by chrupiące ranty zmiękły i stały się bardziej elastyczne. Będzie to miało znaczenie przy zawijaniu wrapów.
- Tofu kroimy w długie słupki. Wkładamy do zamykanego pojemnika lub do torebki strunowej. Dodajemy do tofu mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą i ewentualnie płatki drożdżowe. Potrząsamy zamkniętym pojemnikiem tak, by mąki opanierowały kawałki tofu. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy kawałki tofu z każdej strony na złoto.
- Liście sałaty dzielimy na drobniejsze fragmenty, paprykę i ogórki kroimy na cienkie paseczki, cebulę siekamy w cienkie pióra i solimy by zmiękła.
- Liście sałaty dzielimy na drobniejsze fragmenty, paprykę i ogórki kroimy na cienkie paseczki, cebulę siekamy w cienkie pióra i solimy by zmiękła.
- Każdy placek smarujemy hummusem, układamy warzywa, tofu, kiełki, dodajemy majonez według uznania i zawijamy wrapa sztywno.
Te wegańskie wrapy możemy przygotować bezpośrednio przed zjedzeniem lub zawinąć kilka sztuk i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku. W każdej wersji będą smaczne!
WYPRÓBUJ TEŻ INNE przekąski
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak