Oto idealna alternatywa dla świątecznych pasztecików, które zwykle pieczemy do czerwonego barszczu – strucla z kapustą i grzybami!
Taka strucla wygląda na stole niezwykle spektakularnie (moja miała ponad 40 cm ! 🙂 ), a zrobienie jej wymaga zdecydowanie mniej pracy niż ulepienie wielu małych pasztecików.
Ten kuszący i pachnący wypiek, który możemy dowolnie wiele razy odgrzewać w piekarniku, to też świetny sposób, by przy świątecznym stole ugościć tym samym smakołykiem zwolenników różnych diet. Weganie i wegetarianie będą tak samo zadowoleni, jak i pozostali goście.
Jeśli chcesz w tym roku zorganizować wege Święta to, koniecznie zapisz i wypróbuj ten przepis! 😉
STRUCLA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SKŁADNIKI:
na 8 – 10 porcji
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża szczypta pieprzu
- 150 ml oliwy
- 200 – 250 ml gorącej wody
FARSZ:
- 500 g poszatkowanej drobno, surowej kapusty białej
- 250 g pokrojonej drobniej kapusty kiszonej
- kilka suszonych podgrzybków lub prawdziwków (namoczonych kilka godzin wcześniej)
- 200 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- oliwa
- 2 liście laurowe
- 3 rozgniecione ziarna jałowca
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego)
- sól, do smaku (w zależności od preferencji i od tego jak słona jest kapusta kiszona)
DODATKOWO:
- 1 – 2 łyżki bułki tartej, do posypania środka przed zawijaniem
- oliwa + sól + kminek w ziarnach, do posmarowania i posypania przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE:
1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w dużej misce i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto, które zupełnie gładko odchodzi od dłoni. Warto wyrabiać ciasto przez 10 – 15 minut – to dzięki długiemu wyrabianiu, uda się później rozwałkować ciasto bardzo cienko. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na 60 – 90 minut w ciepłe miejsce. Pozwalamy glutenowi zadziałać! 😉
2. FARSZ: W dużej, głębokiej patelni, na kilku łyżkach oliwy, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z liśćmi laurowymi i z jałowcem. Gdy cebulka stanie się już miękka i pachnąca, dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz grzyby suszone. Smażymy zawartość patelni przez ok. 7 – 10 minut, do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość, przysmażą się smakowicie i większość wody (która wypłynie z pieczarek) odparuje z patelni.
3. Do smażącej się zawartości patelni dodajemy kapustę białą, mieszamy dokładnie, podsmażamy przez kilka minut mieszając często. Następnie wlewamy do patelni kilka łyżek wody, w której moczyły się grzyby suszone, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie, kminek mielony, pieprz czarny, cukier i sól – mieszamy wszystko, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy się kapuście powoli dusić. Potrwa to zapewne ok. 20 minut.
4. Po tym czasie kapusta powinna być lekko miękka, nadal jednak elastyczna i chrupiąca w miejscach gdzie liście były grubsze. Zdejmujemy pokrywkę z patelni.
5. Dodajemy do patelni kapustę kiszoną oraz drobno posiekaną natkę – mieszamy i smażymy już tylko tyle, ile potrzeba by woda odparowała z patelni.
UWAGA: TO WAŻNE, by cała woda odparowała z patelni! Dzięki temu nasza strucla z kapustą i grzybami nie będzie gumowata i półsurowa w środku.
6. Gdy upewnimy się, że cała woda odparowała, zdejmujemy patelnię z palnika i studzimy farsz – można studzić za oknem, ponieważ potrzebujemy zupełnie zimnego farszu.
7. ZAWIJAMY: Na stole układamy duży, gładki obrus i posypujemy go mąką. Na obrusie rozwałkowujemy ciasto na struclę. Robimy to delikatnie i powoli, ale konsekwentnie rozciągamy płat ciasta na wszystkie strony. Warto posypywać też ciasto mąką w trakcie wałkowania. Warto też przewracać ciasto póki to możliwe. Gotowe ciasto na struclę powinno być dużym, bardzo cienkim, elastycznym i wytrzymałym plackiem, który nigdzie się nie klei, ponieważ jest dokładnie posypany mąką.
8. Środek naszego placka posypujemy bułką tartą, pozostawiając ok. 5 cm nieposypanego brzegu z każdej strony placka.
9. Zimny farsz układamy na cieście, na bułce tartej – należy zrobić to tak, by z farszu powstał prostokąt o wymiarach np. 40 x 30 cm. Ten prostokąt powinien znajdować się równolegle do dłuższego boku ciasta, ale trzeba zostawić ok. 5 cm wolnego brzegu ciasta – to ten nieposypany bułką tartą brzeg.
10. Brzegi ciasta z prawej i z lewej strony zakładamy na farsz, podobnie zakładamy też wolny brzeg, przy którym układaliśmy farsz. Zawijamy rulon z ciasta i farszu z pomocą obrusu. Gotowy rulon układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem, posypujemy kminkiem i solą.
11. PIECZEMY struclę w rozgrzanym piekarniku – najpierw 15 – 20 minut w 200C (może być to także temoobieg, wtedy skórka będzie twardsza, bardziej chrupiąca) i następnie 60 minut w 180 C, funkcja góra-dół.
12. Upieczona strucla z kapustą i grzybami powinna nieco ostygnąć przed pokrojeniem i podaniem. Idealnie pasuje do filiżanki gorącego barszczu czerwonego.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY:
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak