/

Wegańska zapiekanka gyros.

5
(4)
Wegańska zapiekanka gyros EasyVege

Drodzy, dziś przed Wami wegańska zapiekanka gyros, czyli przepis na obiad jednogarnkowy, szybki i prosty w przygotowaniu. Wiem, że uwielbiacie jednogarnkowe, domowe dania, które robi się błyskawicznie, nie ma wielkiego zmywania i sprzątania kuchni, a jedno gotowanie oznacza wiele porcji potrawy, które można łatwo przechować na kolejny dzień i odgrzać bez problemu! Powiedzieliście mi o tym wszystkim w ankiecie!

W odpowiedzi na Wasze potrzeby powstaje więc w mojej kuchni eBook, w którym już niedługo znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na wegańskie, jednogarnkowe dania obiadowe. Przygotujecie je sami w domu, szybko, z łatwo dostępnych składników. Będą to przepisy krótkie, proste – idealne do codziennego gotowania po pracy, po szkole, gdy nie mamy wiele czasu i ochoty na długie działania w kuchni.

Spójrzcie tylko! – te i wiele innych jednogarnkowych, wegańskich przepisów znajdziecie w eBooku, który już niedługo będzie gotowy!

Ebook jednogarnkowe
Ebook jednogarnkowe

A dziś przedsmak! – jednogarnkowy, prosty i szybki, domowy obiad z piekarnika!

Wegańska zapiekanka gyros - SKŁADNIKI:

na 4 porcje

  • 800g surowych ziemniaków, pokrojonych w cieniutkie plasterki
  • przyprawa gyros, do smaku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 300g ulubionego gyrosu roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 papryki czerwone, pokrojone na dość drobne paseczki
  • 80g kukurydzy z puszki
  • 3 niewielkie ogórki konserwowe pokrojone drobno (ja kroje w zapałkę)
  • sól, do smaku
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek keczupu
  • 100g startego sera (jeśli chodzi o ser wegański, to polecam Serio)
  • oliwa do wysmarowania formy, w której będziemy zapiekać
  • sos czosnkowy i pokrojone ogórki konserwowe, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki przyprawiamy solą i mieszanką przypraw do gyrosu, dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę z gyrosem, do momentu aż cebula będzie miękka i szklista, a gyros lekko przyrumieniony. Pod koniec smażenia dodajemy także czosnek i dokładnie mieszamy.

3. Paprykę, kukurydzę, ogórki i odrobinę soli mieszamy.

4. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, na dnie wykładamy połowę ziemniaków tak, by stworzyły zwartą warstwę. Na ziemniakach układamy gyros z cebulą i czosnkiem. Następnie paprykę z kukurydzą i ogórkami.

5. Na warstwę z surowych warzyw wykładamy majonez (i rozprowadzamy go cienką, równą warstwą po powierzchni całej zapiekanki), a następnie keczup (i rozprowadzamy go podobnie jak majonez).

6. Następnie wykładamy pozostałe ziemniaki tak, by stworzyły wierzch zapiekanki.

7. Naczynie do zapiekania zamykamy pokrywą lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200C na ok. 1 godzinę.

8. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, delikatnie zdejmujemy folię lub pokrywę (uważajcie na buchającą parę!) i wierzch zapiekanki posypujemy serem. Znów władamy zapiekankę do gorącego piekarnika, tym razem bez przykrycia i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut.

9. Podajemy na gorąco! – zapiekanka gyros będzie wspaniale smakować z sosem czosnkowym!

Wegańska zapiekanka gyros EasyVege tabela odżywcza
Wegańska zapiekanka gyros EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne zapiekanki:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

2 Comments

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Pełnoziarniste, orkiszowe gofry z twarogiem, bez cukru.

Następny przepis

Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.