Drodzy, dziś przed Wami wegańska zapiekanka gyros, czyli przepis na obiad jednogarnkowy, szybki i prosty w przygotowaniu. Wiem, że uwielbiacie jednogarnkowe, domowe dania, które robi się błyskawicznie, nie ma wielkiego zmywania i sprzątania kuchni, a jedno gotowanie oznacza wiele porcji potrawy, które można łatwo przechować na kolejny dzień i odgrzać bez problemu! Powiedzieliście mi o tym wszystkim w ankiecie!
W odpowiedzi na Wasze potrzeby powstaje więc w mojej kuchni eBook, w którym już niedługo znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na wegańskie, jednogarnkowe dania obiadowe. Przygotujecie je sami w domu, szybko, z łatwo dostępnych składników. Będą to przepisy krótkie, proste – idealne do codziennego gotowania po pracy, po szkole, gdy nie mamy wiele czasu i ochoty na długie działania w kuchni.
Spójrzcie tylko! – te i wiele innych jednogarnkowych, wegańskich przepisów znajdziecie w eBooku, który już niedługo będzie gotowy!
A dziś przedsmak! – jednogarnkowy, prosty i szybki, domowy obiad z piekarnika!
Wegańska zapiekanka gyros - SKŁADNIKI:
na 4 porcje
800g surowych ziemniaków, pokrojonych w cieniutkie plasterki
przyprawa gyros, do smaku
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
300g ulubionego gyrosu roślinnego
1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy
2 papryki czerwone, pokrojone na dość drobne paseczki
80g kukurydzy z puszki
3 niewielkie ogórki konserwowe pokrojone drobno (ja kroje w zapałkę)
sól, do smaku
kilka łyżek majonezu
kilka łyżek keczupu
100g startego sera (jeśli chodzi o ser wegański, to polecam Serio)
oliwa do wysmarowania formy, w której będziemy zapiekać
sos czosnkowy i pokrojone ogórki konserwowe, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki przyprawiamy solą i mieszanką przypraw do gyrosu, dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę z gyrosem, do momentu aż cebula będzie miękka i szklista, a gyros lekko przyrumieniony. Pod koniec smażenia dodajemy także czosnek i dokładnie mieszamy.
3. Paprykę, kukurydzę, ogórki i odrobinę soli mieszamy.
4. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, na dnie wykładamy połowę ziemniaków tak, by stworzyły zwartą warstwę. Na ziemniakach układamy gyros z cebulą i czosnkiem. Następnie paprykę z kukurydzą i ogórkami.
5. Na warstwę z surowych warzyw wykładamy majonez (i rozprowadzamy go cienką, równą warstwą po powierzchni całej zapiekanki), a następnie keczup (i rozprowadzamy go podobnie jak majonez).
6. Następnie wykładamy pozostałe ziemniaki tak, by stworzyły wierzch zapiekanki.
7. Naczynie do zapiekania zamykamy pokrywą lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200C na ok. 1 godzinę.
8. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, delikatnie zdejmujemy folię lub pokrywę (uważajcie na buchającą parę!) i wierzch zapiekanki posypujemy serem. Znów władamy zapiekankę do gorącego piekarnika, tym razem bez przykrycia i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut.
9. Podajemy na gorąco! – zapiekanka gyros będzie wspaniale smakować z sosem czosnkowym!
Pełnoziarniste, orkiszowe gofry z twarogiem, bez cukru.
Następny przepis
Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami.
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
Ziemniaki surowe, czy ugotowane?
Surowe.