Szybki krupnik wegański na zdrowy brzuszek.

5
(4)
Wegański krupnik z kaszą gryczaną EasyVege

W moim rodzinnym domu istniała tzw. zupka żołądkowa, czyli prosta, szybka zupa, którą mama gotowała, gdy ktoś skarżył się na problemy z brzuchem, niestrawność i potrzebował lekkostrawnej, ale pożywnej i rozgrzewającej zupy. Mama gotowała tę zupę na wodzie z masłem, z warzywami korzeniowymi i z dodatkiem kaszy. Przepis przetrwał wiele lat choć nieco zmieniony. W oparciu o maminą recepturę ja gotuję dziś krupnik wegański z kaszą gryczaną, który koi żołądek, wspomaga pracę jelit i łagodzi przykre objawy kłopotów z trawieniem.

Ten krupnik wegański zawiera jedną z dwóch moich ulubionych kasz! Kasza gryczana niepalona, to złoto w kuchni, które tak rzadko doceniamy…

– jest świetnym źródłem roślinnego białka (ok. 13g białka w 100g kaszy), więc dostarczy Ci niezbędnych aminokwasów, których Twój organizm nie jest w stanie sam wytworzyć,

– zawiera dużo magnezu fosforu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi, a więc dobrej jakości kasza zastąpi Ci garść suplementów!

– jest bogata w witaminy z grupy B, a dzięki temu wpływa na poprawę naszego nastroju i na łagodzenie napięć nerwowych,

– to kasza obfita w błonnik, usprawniająca prace jelit, wspomagająca sprawne oczyszczanie układu pokarmowego, dzięki czemu pozwala zachować w zdrowiu i w dobre formie całą mikrobiotę jelitową!

– kleik gryczany, który powstaje w efekcie rozgotowania łamanej kaszy gryczanej w zupie, wspaniale łagodzi podrażnienia w układzie pokarmowym,

– jest źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu naszych chorób cywilizacyjnych,

– obniża poziom cholesterolu,

– reguluje ciśnienie,

– działa przeciwmiażdżycowo i wzmacnia naczynia krwionośne,

– obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału i choroby niedokrwiennej serca.

A poza tym, kasza gryczana niepalona (pomimo famy, która się za nią ciągnie!) jest po prostu pyszna! – ważne, by starać się kupować kaszę ekologiczną! To naprawdę wpływa nie tylko na jej smak, ale także na właściwości zdrowotne!

SKŁADNIKI:

  • 2l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 500g obranych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 80-100g kaszy gryczanej niepalonej, najlepiej krakowskiej (czyli tej łamanej), ale oczywiście może być także zwykła kasza
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól i pieprz do smaku, kurkuma dla koloru, świeża natka do podania

PRZYGOTOWANIE:

1.Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz mielony, cukier, sól, sos sojowy oraz oliwę. Zagotowujemy całość i gotujemy przez ok. 10 minut.

2. Obrane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, podobnie przygotowujemy marchewki, pietruszkę i selara. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Kaszę płuczemy kilkukrotnie pod chłodną wodą.

3. Do gotującej się wciąż wody z przyprawami, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz majeranek. Przykrywamy garnek pokrywką, pozwalamy się zupie zagotować i gotujemy przez ok. 3-5 minuty.

4. Dodajemy do zupy kaszę gryczaną, mieszamy i znów gotujemy zupę pod pokrywką przez kilkanaście minut, do momentu aż warzywa i kasza będą miękkie.

5. Następnie, za pomocą tłuczka do ziemniaków, staramy się nieco rozdrobnić kostki ugotowanych warzyw, pływające w zupie, by uzyskać zawiesistą konsystencję.

UWAGA: Nie chodzi o rozdrobnienie zupy na gładki krem, dlatego nie używamy blendera. Chodzi o to by nasz krupnik wegański zyskał przyjemną, gęstą, zawiesistą konsystencję, w której jednak wyraźnie wyczuwalne będą grudki warzyw.

6. Tak przygotowany krupnik wegański doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Możemy też dodać kurkumy dla koloru. Odstawiamy gorącą zupę na ok. 10minut pod pokrywką, a następnie podajemy gorący krupnik wegański z dodatkiem natki pietruszki.

Wegański krupnik z kaszą gryczaną EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WASZE OPINIE:

opinie_ev_krupnik

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ZUPY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

2 Comments

  1. Wspaniała zupka 🙂 Krupnik to było jedno z gorszych wspomnień mojego dzieciństwa, ale po dobrej passie kilku takich dań przygotowanych wg Twoich przepisów skusiłam się i teraz jest to moja ulubiona zupka na dni, kiedy żołądek trochę gorzej się czuje. Polecam 🙂

    • Wspaniała wiadomość! – odczarowany krupnik, jestem dumna! 🙂 Cieszę się, że moje przepisy Ci się sprawdzają, na zdrowie!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami.

Następny przepis

Wege śniadanie pełne białka – pudding z komosy ryżowej.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.