Ekspresowy „codzienny” obiad, który z powodzeniem odnajdzie się też w roli kolacji, podwieczorku, czy lunchboxa do pracy – wegańska pieczeń tofu z kaszą gryczaną i z warzywami.
Przed tygodniem poprosiłam Was o wypełnienie ankiety dla użytkowników EasyVege.pl, która ma mi pomóc lepiej dostosować serwis do Waszych potrzeb. Zaskoczyliście mnie ilością nadesłanych ankiet i falą przemiłych słów! – bardzo Wam dziękuję! Dziękuję też za Wasze podpowiedzi, sugestie zmian i nowe pomysły na usprawnienie EasyVege.pl. Skorzystam z nich, obiecuję! 😉
Ankieta jasno dała mi do zrozumienia, że potrzebujecie szybkich, prostych przepisów na dania obiadowe. Takie, które można błyskawicznie zrobić po pracy, w domu, bez wychodzenia po zakupy, bez komplikacji.
No, więc dziś właśnie takie danie dla Was…
Nasza cotygodniowa rutyna, czyli kasza + pieczone warzywa + jakieś szybkie białko. Obiad, który z powodzeniem może być też kolacją, podwieczorkiem lub lunch’em. Nasza domowa zasada brzmi: kasza przynajmniej raz w tygodniu, a ta wegańska pieczeń z tofu doskonale pasuje do kaszy gryczanej.
Polecam Wam taki zestaw!
Na zdrowie! 😉
Składniki:
na 2 porcje
- 1 kostka tofu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- ½ czerwonej lub żółtej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka syropy klonowego
- ½ łyżeczki ostrego chili
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka soku z cytryny
+
- Do podania polecam kaszę gryczaną, kiszone ogórki i marynowane grzybki.
Przygotowanie:
- Sos sojowy, olej, syrop klonowy, chili, paprykę wędzoną i sok z cytryny mieszamy na jednolity sos.
- Tofu odsączamy z płynu i delikatnie odciskamy z wilgoci w podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Następnie nacinamy tofu w kilku miejscach tak, by powstały szczelinki, w które wpłynie marynata.
- Zalewamy tofu marynatą, nacieramy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ja zwykle marynuję pieczeń z tofu nawet dobę przed pieczeniem.
- Tofu będziemy zapiekać w dwóch warstwach folii aluminiowej, każdy o długości ok. 40cm. Ja staram się złożyć je lekko skośnie, by łatwiej było zawinąć pieczeń z tofu i warzywa.
- Rozgrzewamy piekarnik na 180C (funkcja góra-dół), czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka, paprykę w cienkie paseczki.
- Na środku folii aluminiowej układamy tofu, obkładamy je czosnkiem oraz cebulą, obsypujemy papryką i zawijamy szczelnie folię.
Folię trzeba nakłóć w kilku miejscach przed włożeniem do piekarnika.
- Wegańska pieczeń z tofu piecze się ok. 30-40 minut, podajemy ją z kaszą gryczaną i upieczonymi warzywami, a ja polecam dołożyć także kiszone ogóreczki i grzybki marynowane! 😉
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też inne szybkie obiady
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak

Co trzeba zrobić z folią?
Owinąć tofu oraz warzywa, a po upieczeniu folię trzeba wyrzucić.
Wygląda smakowicie A może można to upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką?
Tak, oczywiście! 😉 Tylko wtedy potrwa to nieco dłużej, bo naczynia żaroodporne długo się rozgrzewają 😉