Proste, szybkie, sezonowe jedzenie z darów ziemi – to dla mnie kwintesencja dobrego, letniego obiadu. Taka właśnie jest ta wegańska zapiekanka!
O tej porze roku wielu z nas ma lodówki, piwnice i grządki ogrodowe wypakowane po brzegi warzywami. Świeże, pachnące jarzyny kuszą na targach i straganach. Supermarkety (w odpowiedzi na nasze aktualne preferencje zakupowe) wypełniają swoje warzywno-owocowe działy do granic możliwości! Świetnie! – teraz jest właśnie idealny czas na zajadanie się sezonowymi, młodymi, darami ziemi. Teraz dostarczajmy naszym organizmom witamin i minerałów w ilościach hurtowych. Wspierajmy też mikrobiom jelit. Pozwólmy naszym organizmom nasycić się antyoksydantami! To wszystko zaowocuje jesienią i zimą, gdy nasz układ odpornościowy zostanie wystawiony na próbę.
Jeśli poszukujecie sposobu na zjedzenie dużej ilości warzyw w pysznej, obiadowej formie, to ta wegańska zapiekanka jest dla Was! – prosty przepis i składniki które zwykle mamy pod ręką, oto przepis doskonały na szybki, letni, warzywny obiad!
SKŁADNIKI:
na blaszkę o wymiarach ok. 30×20 cm.
- 100g czerwonej soczewicy (może to być także komosa ryżowa!)
- 1-2 cukinie
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- ¼ główki młodej kapusty białej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- garść koperku
- ½ papryczki chili
- kilka dużych pieczarek
- 1 + 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie płuczemy, gotujemy do miękkości i odcedzamy na sicie, pozwalając odcieknąć wodzie.
2. Marchewki, ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy starte warzywa 1 łyżeczką soli, mieszamy i odczekujemy ok. 10-15minut. Po tym czasie odciskamy warzywa w dłoniach, by pozbyć się nadmiaru wody.
3. Kapustę siekamy na drobne paseczki, cebulę kroimy w cienki piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chili i koperek siekamy drobno.
4. Do miski ze startymi i odciśniętymi warzywami dodajemy ugotowaną soczewicę, a także kapustę, papryczkę chili, cebulę, czosnek i koperek. Dodajemy także przyprawy, a więc pół łyżeczki soli, pieprz ziołowy, kumin i płatki drożdżowe. Wlewamy oliwę. Mieszamy wszystko dokładnie.
5. Pieczarki kroimy w plasterki.
6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy plasterki pieczarek. Na pieczarki wykładamy powstałą masę warzywną i wyrównujemy, by powstała równa warstwa.
7. Wkładamy blaszkę z zapiekanką do piekarnika rozgrzanego na 180C i zapiekamy przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie włączamy funkcję termoobiegu w piekarniku i dopiekamy zapiekankę jeszcze przez kilka-kilkanaście minut.
Wegańska zapiekanka z letnich warzyw pozwoli się pięknie pokroić, gdy ostygnie. Oczywiście nie musicie czekać aż tak długo! – Gorąca, nakładana łyżką bezpośrednio z blaszki, z kleksem posolonej śmietany będzie znakomicie smakowała zaraz po upieczeniu! 😉
Newsletter
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też inne letnie obiady
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak