Przed nami ostatki, a jak ostatki, to zapewne też domówki! 😉 A…skoro domówki, to przyda się pomysł na szybkie, pyszne, uwielbiane przez większość ludzi danie w nieco odświeżonej formie! Oto 4 pomysły na domowe zapiekanki, które noszą dumną nazwę „Zapieksy 4 strony świata”. Dwa przepisy są wegańskie, a dwa wegetariańskie. Korzystajcie śmiało! 😉
Od razu przyznaję, że jeśli chodzi o domowe zapiekanki, to ja się w nich nie specjalizuję – tutaj Szefem Kuchni jest mój Mąż, ja mu tylko asystuję. Asystuję i rozsmakowuję się w kolejnych jego dobrych pomysłach, rzecz jasna! 😀 Dzisiejsze przepisy ściągnęłam/”zgapiłam” od Niego, ale to są takie cudeńka, że postanowiłam podzielić się nimi z Wami przed ostatkowymi imprezami.
Niech Wam się przydadzą i nakarmią Wam gości, bo:
– pracy niewiele,
– niemal każdy zapiekankę lubi,
– połączenia składników i smaków, które Wam podpowiadam robią spektakularny efekt.
JEDNA RADA: Każdą, nawet najlepszą zapiekankę, jest w stanie zepsuć złe pieczywo. Wybierzcie się po pieczywo do prawdziwej piekarni, nie kupujcie tego odmrażanego produktu pieczywopodobnego w supermarkecie, bo on po chwili w piekarniku robi się tak fatalnie twardy, że można nim orzechy włoskie rozłupywać. A pyszne domowe zapiekanki mają być przecież chrupiące na brzegach, ale miękkie w środku, czyż nie? 😉
PRZEPIS WEGETARIAŃSKI
Zapiekanka włoska - Składniki:
- ulubione pieczywo typu włoskiego
- czosnek
- gęsty sos pomidorowy LUB koncentrat pomidorowy
- mozzarella LUB mozzarella di bufala
- świeża bazylia
- pomidorki koktajlowe
- kapary
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
- Kromkę pieczywa układamy na rozgrzanej, suchej patelni. Do patelni powinna przylegać ta strona pieczywa, na której będziemy chcieli układać kolejne składniki.
- Gdy powierzchnia pieczywa przypiecze się delikatnie i zrobi się chrupiąca oraz chropowata , to nacieramy ją przepołowionym ząbkiem czosnku. Czosnek zetrze się na kromce jak na tarce.
- Natartą czosnkiem powierzchnię smarujemy sosem pomidorowym, układamy ser, pomidorki i kapary.
- Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego na 170-180C piekarnika i podgrzewamy aż ser osiągnie naszą ulubioną konsystencję.
- Wyjmujemy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, przystrajamy bazylią i ew. dodajemy kilka kropel octu balsamicznego.
przepis wegetariański
ZAPIEKANKA POLSKA - SKŁADNIKI:
- ulubione pieczywo
- niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- kilka igiełek świeżego rozmarynu
- olej do smażenia
- garść startego sera żółtego
- marynowane ogórki
- sól
- pieprz
- keczup
PRZYGOTOWANIE:
- Na kilku łyżkach oleju podsmażamy pokrojone drobno pieczarki z cebulą. Pod koniec smażenia (gdy już prawie cała wilgoć odparuje z patelni) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone igiełki rozmarynu, a także sól i pieprz czarny do smaku. Mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Delikatnie wydrążamy wnętrze pieczywa, w którym chcemy podać zapiekankę. Chodzi o to, by powstało delikatne, niewielkie wgłębienie na farsz.
- W tym wgłębieniu układamy farsz z pieczarek, cebuli, czosnku i przypraw. Wierzch posypujemy startym serem, ewentualnie polewamy keczupem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 170-180C. Pieczemy do momenty aż ser osiągnie naszą ulubioną konsystencję.
- Podajemy z marynowanymi ogóreczkami.
przepis wegański
ZAPIEKANKA AZJATYCKA - SKŁADNIKI:
- ulubione pieczywo
- 2 łyżki majonezu wegańskiego
- ½ łyżeczki ostrego sosu sriracha
- ½ łyżeczki soku z cytryny lub z limonki
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- olej do smażenia
- ½ mango
- garść sezamu
- olej sezamowy
- ewentualnie: skórka z limonki i świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
- Sos sojowy mieszamy z syropem klonowym i w tej mieszance marynujemy (przez ok. 1-2h) tofu pokrojone na plasterki.
- Następnie obtaczamy tofu w mące kukurydzianej i smażymy na złoto, na porządnie rozgrzanym oleju.
- Mango obieramy i kroimy w cienkie plasterki, możemy wręcz wykroić „wstążki” za pomocą obieraczki do warzyw.
- Majonez mieszamy z sosem sriracha oraz z sokiem z cytryny. Tym sosem obficie smarujemy pieczywo po tej stronie, na której będziemy układać pozostałe składniki.
- Układamy naprzemiennie plastry usmażonego tofu i surowego mango.
- Wkładamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 170-180C, na kilka-kilkanaście minut.
- Po wyjęciu pieczywo powinno być gorące i chrupiące. Skrapiamy zapiekankę olejem sezamowym, posypujemy sezamem oraz kolendrą i oprószamy skórką cytrynową.
przepis wegański
ZAPIEKANKA BLISKOWSCHODNIA - SKŁADNIKI:
- ulubione pieczywo, np. typu ciabatta
- opakowanie niemięsa roślinnego typu gyros, np. Dobrej Kalorii
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenie
- kilka łyżek słodko-pikantnego sosu paprykowego typu Ajwar
- marynowana słodka papryka, kilka kawałków
- 3 łyżki naturalnego jogurtu wegańskiego
- odrobina syropu klonowego lub syropu z agawy
- sól, do smaku
- natka pietruszki i czarnuszka
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę z gyrosem, aż kawałki roślinnego niemięsa będą rumiane. Pod koniec smażenia dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Gdy palnik pod patelnią będzie już wyłączony, dodajemy drobno pokrojoną paprykę marynowaną i mieszamy z gyrosem.
- Jogurt mieszamy z syropem klonowym, solą i z (przeciśniętym przez praskę) 1 ząbkiem czosnku.
- Delikatnie wydrążamy wnętrze pieczywa, w którym chcemy podać zapiekankę. Chodzi o to, by powstało delikatne, niewielkie wgłębienie na farsz. To wgłębienie smarujemy obficie sosem paprykowym i układamy w nim farsz z gyrosu i warzyw.
- Wkładamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 170-180C, na kilka-kilkanaście minut. Po wyjęciu pieczywo powinno być gorące i chrupiące.
- Polewamy zapiekankę sosem czosnkowym, posypujemy natką pietruszki i ziarnami czarnuszki.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też inne zapiekanki
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak