Oto wege wersja najpopularniejszego brytyjskiego obiadu typu fast-food - fish and chips, czyli wegańska ryba smażona w puszystym cieście, do tego domowe frytki i puree z zielonego groszku.
Smażona wegańska ryba…
Czy to jest zdrowy obiad? – trwają spory! 😉
Ja myślę, że to zależy od częstotliwości występowania na naszym stole wszelkich smażonych produktów. Bezwzględnie jednak uważam, że jeśli jesteśmy zdrowi i mamy ochotę zjeść czasami taki wysmażony w głębokim tłuszczu kawałek tofu z frytkami, to jak najbardziej i na takie frykasy znajdzie się miejsce w mądrym, zdrowym stylu odżywiania.
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie miewa czasem ochoty na chrupiący kąsek z budki typu fast-food! – ja miewam! Od razu przyznam też, że oczywiście czasami także i tej pokusie ulegam z przyjemnością! 😉 Inna sprawa, że jeśli tylko mogę, to staram się jednak zorganizować wtedy „fastfoodową ucztę” w domu.
Dzisiejszy przepis z powodzeniem zaspokoi Wasze apetyty na chrupiącą rybę z domowymi frytkami. Tofu trzeba zamarynować dzień wcześniej, ale później wszystko dzieje się już błyskawicznie i bardzo prosto!
Składniki:
na 4 porcje
- 2 kostki tofu naturalnego
- 1-2 łyżeczki sproszkowanego nori LUB 1-2 rozdrobnione płaty nori
- 50ml oleju rzepakowego (zwykły olej do smażenie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150g mąki pszennej (konsystencja ciasta podpowie Wam czy powinno być jej odrobinę mniej, czy więcej)
- 200ml jasnego piwa bezalkoholowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 ziemniaki
- 400g mrożonego groszku zielonego
- 1 łyżka wegańskiego masła
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z cytryny, do smaku
- 500-600ml oleju do smażenia
PRZYgotowanie:
- Tofu osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, lekko odciskając je z nadmiaru płynu. Następnie kroimy każdą kostkę tak, by uzyskać kilka płaskich „filetów”. Każdy kawałek nacinamy w cienkie paseczki tak, by jeden z boków pozostał nierozcięty.
Przed Bożym Narodzeniem pokazywałam Wam jak powstaje wegańska ryba po grecku, pamiętacie? Wtedy wycinałam co prawda większe filety, ale nacinałam je w paseczki dokładnie tak samo jak teraz, gdy powstaje wege fish and chips.
SPÓJRZ TUTAJ:
- Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, nori, sól, pieprz ziołowy i sok z cytryny. Marynatą obficie smarujemy filety tofu z dwóch stron. Naczynie z zamarynowanymi filetami zamykamy lub zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na dobę.
- Następnego dnia przygotowujemy ziemniaki i puree z zielonego groszku. Najpierw myjemy i kroimy ziemniaki na grubsze frytki. Pokrojone ziemniaki zalewamy zimną wodą, moczymy przez ok. 20 minut, następnie płuczemy jeszcze pod bieżącą wodą. Dokładnie opłukane z nadmiaru skrobi ziemniaki, wrzucamy do wrzącej wody na 2-3 minuty, następnie wyjmujemy półsurowe frytki i osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym. Muszą być zupełnie suche!
- Gotujemy groszek do miękkości w wodzie bez soli. Gdy będzie już gotowy, odlewamy wodę, dodajemy do groszku masło, sól, gałkę muszkatołową i blendujemy na gładkie puree. Na koniec dodajemy do zielonego puree sok z cytryny (do smaku) i mieszamy. Zostawiamy gorące puree pod przykryciem.
- W misce mieszamy piwo, mąkę i proszek do pieczenia aż powstanie gęste, gładkie ciasto.
- W głębokiej patelni lub w garnuszku rozgrzewamy olej – powinien być bardzo gorący.
- Kawałki tofu obtaczamy w gęstym cieście tak, by nasza wegańska ryba była obficie otulona ciastem. Delikatnie, za pomocą łopatki, przekładamy opanierowane kawałki do gorącego oleju i smażymy z każdej strony przez 2-4 minuty.
- Usmażone kawałki wegańskiej ryby wykładamy na ręczniku papierowym i delikatnie osuszamy, by usunąć nadmiar tłuszczu.
- W gorącym oleju po smażeniu tofu, smażymy teraz frytki do momentu aż będą idealnie złote. Zajmie to zapewne ok. 5 minut. Gotowe frytki także delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
- Na talerzu ląduje chrupiąca wegańska ryba, gorące frytki i porcja ciepłego puree z groszku – tak oto powstała wegańska alternatywa dla brytyjskiego fish and chips, które uwielbia cały świat! 😉
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Wypróbuj też Inne rybne smaki
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak