Wegańskie pierogi, których farsz będzie tak aromatyczny i bogaty w umami, by przypominał smakiem mięsny kąsek, to było wyzwanie, które sama przed sobą postawiłam. I udało się! 😉
Pierogi to danie bardzo charakterystyczne dla naszych polskich, tradycyjnych, domowych kuchni. Trudno chyba znaleźć kogoś, kto nie pamiętałby pierogów z kuchni swojej mamy czy babci. Znane w każdym regionie polski, różnią się zwykle farszem, kształtem, czasem też nieco różnią się strukturą ciasta.
Zamojszczyzna i Roztocze są szczególnie bliskie mojemu sercu, ponieważ były dla mnie domem przez pierwsze dwie dekady życia. Pierogi charakterystyczne dla tego regionu, to pierogi z kaszą gryczaną i białym serem ukrytymi w pszennym cieście. Są wspaniałe i z przyjemnością podzielę się przepisem już wkrótce.
Mięsne pierogi natomiast zna chyba cała Polska! – pora teraz, by wegańskie pierogi z soczewicą stały się tak samo popularne, bo smakują bardzo podobnie!
składniki na wegańskie pierogi z soczewicą:
na ok. 30 dużych pierogów
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej typu 500
- 1 szklanka mąki orkiszowej drobnej
- ok. 250ml bardzo ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
FARSZ:
- 200 g suchej brązowej lub zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 7-10 suszonych pomidorów z oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki słodkiej
- mielone ostre chili, do smaku
- 1 łyżeczka ciemnego cukru
- pęczek natki pietruszki
- opcjonalnie: 1-2 łyżki sosu Worcestershire
- pieprz czarny, najlepiej świeżo i grubo mielony, do smaku
- sól, do smaku
- kilka łyżek oleju do smażenia
przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie moczymy w ciepłej wodzie przez ok. 1h. Wodę należy wymienić 1-2 razy podczas moczenia. Tak przygotowaną soczewicę gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Na patelni o grubym dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone w drobne kawałki pomidory, liście laurowe i ziele angielskie.
3. Gdy marchewka będzie już miękka, a cebula zeszklona, doprawiamy warzywa na patelni sosem sojowym, majerankiem, wędzoną papryką, cukrem i chili, ewentualnie sosem Worcestershire. Dodajemy też połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Mieszamy wszystko i jeszcze chwilę podsmażamy.
Następnie studzimy całość i usuwamy z patelni liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego.
4. Ostygniętą soczewicę i zawartość patelni mieszamy, a następnie blendujemy. Polecam nie blendować farszu na gładką masę. Kawałki warzyw i niezmielone ziarna soczewicy nadają ciekawą strukturę.
5. Taki zblendowany farsz wyrabiamy jeszcze przez chwilę dłonią, dzięki temu masa staje się bardziej elastyczna.
Na tym etapie warto doprawić farsz solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
6. Gotowy farsz odstawiamy do lodówki i przygotowujemy ciasto na wegańskie pierogi. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy ciastu odpocząć przez 15-20min. W tym czasie gluten sprawi, że miasto stanie się bardziej elastyczne.
7. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Lepimy okrągłe pierożki zlepiając dwa kółka ciasta nadziane solidną porcją farszu. Bardzo dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
Ta niezbyt tradycyjna forma pierożków powstała z powodu mojego pośpiechu – nie miałam zbyt wiele czasu, a taki sposób był szybszy niż lepienie tradycyjnych pierożków. Okazało się jednak, że był to doskonały pomysł, ponieważ w ten sposób możemy zamknąć w pierożku naprawdę dużą porcję farszu, a gotowe pierożki możemy zaserwować na cztery sposoby.
8. Surowe wegańskie pierogi należy wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut od wypłynięcie ich na powierzchnię. Czas gotowania trzeba dostosować do wielości pierożków i grubości rozwałkowanego ciasta. Warto podczas gotowania wyciągnąć jednego pierożka i sprawdzić czy jest gotowy.
9. Ugotowane pierogi świetnie smakują oprószone solą, grubo mielonym pieprzem i posypane natką pietruszki. Ich smak doskonale podkreśli też podsmażona na złoto cebulka.
Jeśli przechowacie ugotowane ju z wegańskie pierogi z soczewicą w lodówce, to następnego dnia można je tradycyjnie podsmażyć lub ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować olejem i podpiec w 180C, w piekarniku. Upieczone w taki sposób pierogi podajemy z ulubionymi surówkami. Znam takich, którzy twierdzą, że najlepsze są z keczupem i musztardą ;). Jeśli zatrzymamy pierogi w piekarniku dłużej, to ich skórka stanie się brązowa i chrupiąca – w ten sposób upieczemy naprawdę pyszne paszteciki, idealne jako przekąska do barszczu czerwonego.
newsletter
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
dla wielbicieli mięsnych smaków
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 9
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak
ale wiesz, że Worcestershire nie jest nawet wegetariański, a co dopiero wegański?
Spokojnie, jest też wegański https://kurkumania.pl/Sos-Worcestershire-140ml-ZEISNER 😉
Farsz naprawdę genialny w smaku, a okrągłe pieroszki świetnie się prezentują. Sam farsz można użyć również na kanapki. Gorąco polecam i dziękuję za przepis
Cieszę się! 🙂 – bardzo dziękuję za taką świetną wiadomość! PS. Moja przyjaciółka twierdzi, że farsz do tych pierogów mogłaby jeść solo jako sałatkę na ciepło! 😉