//

Wegańska ryba po grecku na Święta.

5
(10)
Wegańska ryba po grecku EasyVege

Oto przepis na wegańską wersję dania, które gości na świątecznych stołach w całej Polsce! Wegańska ryba po grecku ma wiele zalet (jak to zwykle bywa z wegańskim jedzeniem…😊), ale ma też jedną zasadniczą, która sprawia, że jest to przykład dania bezdyskusyjnie lepszego w wersji wegańskiej niż w tradycyjnej. W wersji wege nie ma ości! 😊

Pamiętam te wszystkie niezliczone ryby po grecku, których w swoim mięsożernym etapie życia nie zjadłam, mimo że tak lubiłam ten smak! – smak lubiłam, ale wręcz nie znosiłam tego momentu, gdy spośród góry pysznych warzyw trzeba było wygrzebać zabłąkaną rybią ość! Albo – o zgrozo! – podjąć szybką decyzję „Połknąć z kamienną twarzą? Pogryźć dzielnie? Wypluć w serwetkę? Pójść do łazienki?” gdy okazywało się, że ta zabłąkana ość jest już w ustach… Brr…! Wzdrygam się na samą myśl! To właśnie dlatego przez lata rezygnowałam z ryby po grecku podczas przyjęć poza domem. 😉

To wyjątkowe połączenie smaków warte jest jednak upamiętnienia i odtworzenia w wersji wege, dlatego powstała ta wegańska ryba po grecku i teraz wszyscy możemy cieszyć się pełnym białka i warzyw daniem świątecznym bez obawy o ości!

SKŁADNIKI:

na 6 niewielkich porcji

  • 2 kostki tofu naturalnego

RYBNA MARYNATA:

  • 2 łyżeczki sproszkowanego nori LUB 2 rozdrobnione płaty nori
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

PANIERKA:

  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej/orkiszowej/owsianej + ok. 12 łyżek wody – wymieszane na gładką, jasną zawiesinę
  • bułka tarta

DUSZONE WARZYWA:

  • 3 duże marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • kilkucentymetrowy kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oliwy
  • 200 ml wody (do duszenia warzyw)
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, do smaku (u mnie ok. 1 łyżeczki)
  • pieprz, do smaku (u mnie ok. ½ łyżeczki)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + ok. 50 ml wody

+

  • tłuszcz do smażenia filetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy), którego powinno być raczej więcej niż mniej, na pewno powinien swobodnie przykrywać dno patelni i powinien być porządnie rozgrzany
Wegańska ryba po grecku EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. MARYNOWANIE FILETÓW: Tofu osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, lekko odciskając je z nadmiaru płynu. Następnie kroimy każdą kostkę tak, by uzyskać 3 płaskie „filety”. Każdego „fileta” nacinamy w cienkie paseczki, ale tak by jeden z boków pozostał w całości nierozcięty.

2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, nori, sól, pieprz ziołowy i sok z cytryny. Marynatą obficie smarujemy filety tofu z dwóch stron. Naczynie z zamarynowanymi filetami zamykamy lub zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na dobę.

3. Następnego dnia PRZYGOTOWUJEMY DUSZONE WARZYWA. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niej cebulę z liśćmi laurowymi. Gdy cebula zeszkli się i zmięknie, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

4. Do podsmażających się warzyw dodajemy zmielone ziele angielskie, sól, pieprz, cynamon i mielone goździki oraz 200 ml wody. Mieszamy wszystko, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy moc palnika tak, by warzywa delikatnie się dusiły. Po 20 minutach warzywa powinny być ugotowane al dente. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dodajemy koncentrat wymieszany z 50 ml wody, mieszamy i gotujemy bez przykrycia tak długo aż większość płynu odparuje z patelni. To potrwa zaledwie kilka minut. Przykrywamy patelnię, by warzywa pozostały ciepłe jak najdłużej.

5. PANIEROWANIE TOFU: Zamarynowane tofu wyjmujemy delikatnie z naczynia (bardzo przyda się płaska łopatka kuchenna!), moczymy z 2 stron w zawiesinie wody i mąki, następnie panierujemy z 2 stron w bułce tartej.

6. SMAŻYMY każdego fileta z 2 stron na porządnie rozgrzanym tłuszczu. Wszystkie filety powinny być złote i mieć chrupiącą skórkę.

Teraz mój ulubiony moment: filety z tofu znikają, a pojawia się wegańska ryba po grecku. 😉

7. W dużym, płaskim naczyniu układamy usmażone filety, przykrywamy je ciepłymi warzywami i A) podajemy od razu, B) schładzamy i podajemy na zimno, bo wegańska ryba po grecku jest też pyszna jako zimna przekąska C) TO JEST MOJA ULUBIONA OPCJA: schładzamy i pozwalamy smakom dojrzeć, ale przed podaniem lekko podgrzewamy.

Wegańska ryba po grecku EasyVege tabela
Wegańska ryba po grecku EasyVege

WASZE OPINIE

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 10

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

8 Comments

  1. Bardzo dobry koncept, by tofu ponacinać! Wtedy, jak rozumiem, dzieli się na cząstki niczym ryba właśnie 🙂 Dodam, że ja robiłam nieraz fasolę Jasia po grecku, bez silenia się o uzyskanie namiastki ryby – też było b. b. smaczne!

  2. Pani Ireno, ja jestem wielką fanką fasoli jaś i aż się uśmiechnęłam na Pani pomysł! 🙂 Brzmi świetnie! Natomiast co do ponacinania tofu, to tak! – właśnie po to! Ale też dzięki temu lepiej się marynuje.

  3. Przepis super. Na pewno wypróbuję. Nieśmiało zauważę, że smażymy ‘każdy filet’, a nie ‘każdego fileta’Pozdrawiam! Marta

    • Pani Marto, dziękuję że zwróciła Pani uwagę! Ładniej będzie w mianowniku, chociaż biernik “fileta” też będzie tu formą dopuszczalną przez uzus, ale i przez wsjp. Trzymam kciuki za debiut przepisu na Pani stole! 😉

  4. Pani Justyno,
    Zrobiłam na tzw. próbę, bo nie byłam pewna czy moja mięsożerna rodzina jest już gotowa na tofurybę (choć z reguły poddają się moim eksperymentom). Jest naprawdę pysznie dziękuję za przepis.

    • Pani Ewo, bardzo się cieszę! To jest zawsze wielki komplement, gdy mięsożercy zajadają się wegańskimi odpowiednikami tradycyjnych dań 🙂 – Pozdrawiam Państwa! 😉

  5. Hej. Bardzo chce wyprobowac to danie. Mieszkam w Holandii i niestety nie ma tu pieprzu ziolowego. Czym moge go zastapic?

    • Pani Moniko, cieszę się i będę czekała na Pani opinię! Pieprz ziołowy może Pani zastąpić mieszanką zmielonego pieprzu czarnego (lub kolorowego) z majerankiem, tymiankiem, kminkiem i mielonym zielem angielskim. Może też Pani skomponować własną mieszankę przypraw, które będą pasowały do rybnych smaków.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegański bezsernik migdałowy.

Następny przepis

Wegański sernik z pomarańczami na Święta.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.