/

Wegański mazurek różany z limonką i z malinami…

5
(6)
Wegański mazurek różany EasyVege

…a tak właściwie, to śliczne mini mazureczki, które są tak urocze jak pyszne i tak pyszne jak urocze! Bo kto powiedział, że wegański mazurek nie może być różowym cacuszkiem na świątecznym stole? 😉

Jak widzicie, ja przygotowałam małe mazureczki w foremkach na tartaletki i uważam, że są wyjątkowo urodziwe!

ALE!

Oczywiście ten przepis możecie także przygotować w większej formie, jako jeden duży wegański mazurek. Wypieczcie po prostu spód w standardowej wielkości metalowej formie, np. 24-26cm.

PS. A jeśli jesteście tej wiosny wyjątkowo zabiegani i trudno Wam znaleźć trochę czasu na domowe wypieki, to kupcie po prostu gotowe już korpusy na babeczki w sklepie. Różany krem do wypełnienia mazureczków przygotujecie w 15 minut! To będzie idealny pomysł na szybki, zaskakujący i odświętny deser!

SKŁADNIKI:

KRUCHY SPÓD:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła wegańskiego
  • 5 łyżek cukru pudru (LUB erytrytolu/ksylitolu w pudrze)
  • duża szczypta soli
  • kilka łyżek lodowato zimnego mleka roślinnego

KREM RÓŻANY:

  • 200 – 250 g płatków różanych w cukrze
  • 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 puszka (400g) tłustego mleka kokosowego (np. 19-22%)
  • sok wyciśnięty z ½ limonki

DODATKOWO:

  • liofilizowane maliny
  • suszone płatki róży
Wegański mazurek różany EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. NAJPIERW SPÓD: Trzeba tu działać szybko i jak najmniej dotykać składniki ciepłą dłonią. A więc… Mąkę, sól i cukier mieszamy w dużej misce. Masło kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do miski z suchymi składnikami. Tłuczkiem do ziemniaków (albo…robotem planetarnym 😊) rozgniatamy składniki tak, by połączyć masło z mąką, cukrem i solą. Powinna powstać konsystencja mokrej kruszonki. Wtedy stopniowo, małymi porcjami, dodajemy lodowato zimne mleko roślinne i zagniatamy ciasto szybko dłonią. Powstanie zwarte, jednolite ciasto. Gdy tak się stanie, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Postarajcie się zagniatać ciasto na wegański mazurek dłonią najkrócej jak to możliwe, tylko do połączenia się składników w jednolitą, zwartą masę.

2. Lekko schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Formę do wypiekania mazurka lub foremki do tartaletek szybko wylepiamy ciastem  i znów odstawiamy do lodówki, tym razem na 1 – 2 godziny.

UWAGA: Wylepiejąc formę/foremki zwróćcie uwagę, by spód nie był zbyt cienki. Gdyby tak się stało, to trudno będzie wyjąć upieczone ciasto z foremki i wypełnić kremem.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 190C. Schłodzony spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Formę/foremki wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do zrumienienia. Studzimy najpierw w otwartym piekarniku, a później na blacie. Wyjmujemy spód z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.

4. TERAZ KREM: Płatki różane w cukrze wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na gładką masę. Połowę tej masy odkładamy do miseczki i dodajemy do nich sok wyciśnięty z połowy limonki. Mieszamy. Taką mieszanką smarujemy ostudzony, kruchy spód. Druga połowa zblendowanych płatków trafi za chwilę do kremu.

5. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml zimnego mleka kokosowego, aż do momentu gdy znikną grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy szybko w małym garnuszku. Gdy mleko już wrze, zmniejszamy moc palnika pod garnuszkiem. Powoli, cienkim strumieniem, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym do wrzącego płynu w garnuszku CIĄGLE MIESZAJĄC rózgą. Budyń zacznie szybko gęstnieć, mieszamy intensywnie i bezustannie, gotujemy budyń przez ok. 2 minuty. Budyń powinien być dość gęsty.

6. Ugotowany budyń zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego drugą połowę zblendowanych płatków różanych. Mieszamy intensywnie do połączenia się składników.

7. Gorący krem różany wylewamy na (posmarowany warstwą róży z limonką) spód mazurka i równo rozprowadzamy. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.

8. Następnego dnia, wyjmujemy mazurek i dekorujemy rozdrobnionymi liofilizowanymi malinami oraz suszonymi płatkami róż.

Mazurek różany EasyVege tabela

WASZE OPINIE:

komentarz ev mazurek 12.05

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

POMYSŁY NA WEGE WIELKANOC

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańskie sznycle – czyli tradycyjny obiad na co dzień i na Święta!

Następny przepis

Wiosenne kaszotto jaglane z zieleniną, pomidorkami i kozim serkiem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.