…a tak właściwie, to śliczne mini mazureczki, które są tak urocze jak pyszne i tak pyszne jak urocze! Bo kto powiedział, że wegański mazurek nie może być różowym cacuszkiem na świątecznym stole? 😉
Jak widzicie, ja przygotowałam małe mazureczki w foremkach na tartaletki i uważam, że są wyjątkowo urodziwe!
ALE!
Oczywiście ten przepis możecie także przygotować w większej formie, jako jeden duży wegański mazurek. Wypieczcie po prostu spód w standardowej wielkości metalowej formie, np. 24-26cm.
PS. A jeśli jesteście tej wiosny wyjątkowo zabiegani i trudno Wam znaleźć trochę czasu na domowe wypieki, to kupcie po prostu gotowe już korpusy na babeczki w sklepie. Różany krem do wypełnienia mazureczków przygotujecie w 15 minut! To będzie idealny pomysł na szybki, zaskakujący i odświętny deser!
SKŁADNIKI:
KRUCHY SPÓD:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła wegańskiego
- 5 łyżek cukru pudru (LUB erytrytolu/ksylitolu w pudrze)
- duża szczypta soli
- kilka łyżek lodowato zimnego mleka roślinnego
KREM RÓŻANY:
- 200 – 250 g płatków różanych w cukrze
- 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 puszka (400g) tłustego mleka kokosowego (np. 19-22%)
- sok wyciśnięty z ½ limonki
DODATKOWO:
- liofilizowane maliny
- suszone płatki róży
PRZYGOTOWANIE:
1. NAJPIERW SPÓD: Trzeba tu działać szybko i jak najmniej dotykać składniki ciepłą dłonią. A więc… Mąkę, sól i cukier mieszamy w dużej misce. Masło kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do miski z suchymi składnikami. Tłuczkiem do ziemniaków (albo…robotem planetarnym 😊) rozgniatamy składniki tak, by połączyć masło z mąką, cukrem i solą. Powinna powstać konsystencja mokrej kruszonki. Wtedy stopniowo, małymi porcjami, dodajemy lodowato zimne mleko roślinne i zagniatamy ciasto szybko dłonią. Powstanie zwarte, jednolite ciasto. Gdy tak się stanie, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Postarajcie się zagniatać ciasto na wegański mazurek dłonią najkrócej jak to możliwe, tylko do połączenia się składników w jednolitą, zwartą masę.
2. Lekko schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Formę do wypiekania mazurka lub foremki do tartaletek szybko wylepiamy ciastem i znów odstawiamy do lodówki, tym razem na 1 – 2 godziny.
UWAGA: Wylepiejąc formę/foremki zwróćcie uwagę, by spód nie był zbyt cienki. Gdyby tak się stało, to trudno będzie wyjąć upieczone ciasto z foremki i wypełnić kremem.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190C. Schłodzony spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Formę/foremki wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do zrumienienia. Studzimy najpierw w otwartym piekarniku, a później na blacie. Wyjmujemy spód z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.
4. TERAZ KREM: Płatki różane w cukrze wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na gładką masę. Połowę tej masy odkładamy do miseczki i dodajemy do nich sok wyciśnięty z połowy limonki. Mieszamy. Taką mieszanką smarujemy ostudzony, kruchy spód. Druga połowa zblendowanych płatków trafi za chwilę do kremu.
5. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml zimnego mleka kokosowego, aż do momentu gdy znikną grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy szybko w małym garnuszku. Gdy mleko już wrze, zmniejszamy moc palnika pod garnuszkiem. Powoli, cienkim strumieniem, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym do wrzącego płynu w garnuszku CIĄGLE MIESZAJĄC rózgą. Budyń zacznie szybko gęstnieć, mieszamy intensywnie i bezustannie, gotujemy budyń przez ok. 2 minuty. Budyń powinien być dość gęsty.
6. Ugotowany budyń zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego drugą połowę zblendowanych płatków różanych. Mieszamy intensywnie do połączenia się składników.
7. Gorący krem różany wylewamy na (posmarowany warstwą róży z limonką) spód mazurka i równo rozprowadzamy. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
8. Następnego dnia, wyjmujemy mazurek i dekorujemy rozdrobnionymi liofilizowanymi malinami oraz suszonymi płatkami róż.
WASZE OPINIE:
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
POMYSŁY NA WEGE WIELKANOC
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak